Frankrijk wil elektriciteitsbedrijf EDF nationaliseren

Nieuws
Frankrijk wil het elektriciteitsbedrijf Electricité de France (EDF) volledig in handen krijgen. Dat heeft de Franse premier Elisabeth Borne gezegd in het Franse parlement. De Franse staat heeft nu al een kleine 84 procent van de aandelen van het beursgenoteerde bedrijf. De rest is eigendom van beleggers.
anp
woensdag 6 juli 2022 om 16:30
Afbeelding
beeld anp

Borne gaf de oorlog in Oekraïne als aanleiding voor de stap. De Russische inval en de afhankelijkheid van verschillende Europese landen van Rusland voor gas om onder meer elektriciteit mee op te wekken heeft Frankrijk doen inzien dat ‘we volledige zeggenschap moeten hebben over onze elektriciteitsproductie’, aldus Borne.

EDF is in Frankrijk eigenaar van de nodige energiecentrales, waaronder kerncentrales. Ook in het Verenigd Koninkrijk is het bedrijf met kerncentrales en andere energiecentrales actief. Verder levert EDF stroom in onder meer België, Italië en Brazilië.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gouverneur: massagraf gevonden in op Russen heroverde stad Lyman

In de recent op de Russen heroverde plaats Lyman in het oosten van Oekraïne is volgens de lokale autoriteiten een massagraf gevonden. Volgens gouverneur Pavlo Kirilenko is onduidelijk hoeveel lichamen zich in het graf bevinden.

Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.