Bondskanselier Scholz noemt AfD Russische partij

Nieuws
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft de rechts-populistische AfD omschreven als een ‘partij van Rusland’. Oppositiepartij Alternative für Deutschland haalde bij de laatste verkiezingen ruim 10 procent van de stemmen en is in grootte de vierde partij van het land.
anp
woensdag 6 juli 2022 om 14:42
Afbeelding
beeld anp

Scholz reageerde op AfD-parlementariër Steffen Kotré die de sancties tegen Rusland tijdens het vragenuurtje ‘nutteloos’ noemde en opriep tot ingebruikname van de Nord Stream II-gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland. De regeringsleider reageerde voor zijn doen scherp. ‘Ik ben ervan overtuigd dat de AfD niet alleen een rechts-populistische partij is, maar ook de partij van Rusland.’

Hij memoreerde dat Duitsland bezig is afscheid te nemen van Russische olie en gas en hiervoor infrastructuur aan het bouwen is. ‘Dit is echte energiezekerheid voor Duitsland in het belang van alle burgers.’

De autoriteiten verdenken de AfD van banden met rechts-extremisten. In maart bepaalden rechters dat de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst AfD in de gaten mag houden als bedreiging voor de democratie en bijvoorbeeld gesprekken van leden mag afluisteren.

De AfD werd in 2013 opgericht uit onder meer onvrede over de euro. Door interne strijd en rivaliteit maakte de partij een verdere ruk naar rechts, tegen de islam en ‘buitenlanders’. De radicaalste vleugel binnen de partij is weliswaar ontbonden, maar betrokkenen oefenen nog veel invloed uit, aldus de rechters.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gouverneur: massagraf gevonden in op Russen heroverde stad Lyman

In de recent op de Russen heroverde plaats Lyman in het oosten van Oekraïne is volgens de lokale autoriteiten een massagraf gevonden. Volgens gouverneur Pavlo Kirilenko is onduidelijk hoeveel lichamen zich in het graf bevinden.

Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.