Hulp aan visserij en glastuinbouw verdeelt coalitie

Nieuws
De coalitiepartijen zijn verdeeld over de vraag of vissers en glastuinbouwers steun moeten krijgen nu ook de prijzen van scheepsbrandstof en gas torenhoog zijn opgelopen. VVD, CDA en ChristenUnie roepen landbouwminister Henk Staghouwer eensgezind op meer voor deze sectoren te doen. D66 vindt juist dat die kans op kans hebben laten lopen om zelf op tijd duurzamer en toekomstbestendiger te worden.
anp
woensdag 6 juli 2022 om 14:33
Afbeelding
beeld anp

"Er is sprake van een acute noodsituatie in de visserij", waarschuwt ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis. De gehele kottersector dreigt volgens hem kopje onder te gaan, met het risico dat "aanpalende sectoren" worden meegesleurd. Grinwis vreest "verwoestende gevolgen" in vissersdorpen. "Hele gemeenschappen leven om deze visserij heen."

Staghouwer, een partijgenoot van Grinwis, zette vorige week zijn plannen op een rij om de visserijbranche toekomstbestendiger te maken. De komende jaren is meer dan 400 miljoen euro beschikbaar. Maar dat geld is vooral bedoeld om de sector te laten krimpen en verduurzamen. Het kabinet is niet van plan directe steun te geven om de gestegen brandstofprijzen op te vangen.

Perspectief

Naast Grinwis missen ook VVD’er Peter Valstar en CDA’er Derk Boswijk perspectief voor vissers op de kortere termijn. Zij luiden daarnaast de noodklok over de glastuinbouw, waar veel ondernemers zuchten onder de torenhoge gasprijzen. De sector is volgens Boswijk "ontzettend belangrijk" voor Nederland, "niet alleen voor de voedselvoorziening maar ook voor de energietransitie".

Coalitiegenoot D66 staat niet te springen om deze sectoren te hulp te schieten. Kamerlid Tjeerd de Groot wijst erop dat tuinders al bijna tien jaar beloven dat zij hun verbruik van fossiele brandstoffen gaan verminderen. Ook vissers hebben zich volgens hem onvoldoende aangepast. "En nu gaan we met heel veel overheidsgeld schonere boten voor ze kopen. Worden dat een soort staatsboten?"

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse filmmaker Wolfgang Kohlhaase (91) overleden

De Duitse regisseur Wolfgang Kohlhaase is op 91-jarige leeftijd overleden. De filmmaker was een van de bekendste en meest productieve scenarioschrijvers van de voormalige DDR. Hij maakte onder meer de films Solo Sunny en Berlin - Ecke Schönhauser.

Afbeelding

Farmers Defence Force: onteigening moet van tafel

‘De onteigening van boeren moet van tafel. De gedwongen uitkoping laten wij niet gebeuren.’ Dat zegt voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) woensdagavond na een bijeenkomst van de actiegroep in Nijkerk.

Afbeelding

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens Japan en Zuid-Korea gaat het mogelijk om een ballistische raket.

Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.