FDF roept op tot demonstratie bij politiebureau in Leeuwarden

Nieuws
Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) roept boeren op om woensdagmiddag naar een politiebureau in Leeuwarden te komen, waar een 16-jarige actievoerder zou vastzitten die dinsdagavond werd aangehouden bij een boerenprotest in Heerenveen. Die oproep doet voorman Mark van den Oever in een videoboodschap die op YouTube is geplaatst. Ook op andere sociale media roept FDF mensen op naar de Friese hoofdstad te gaan.
anp
woensdag 6 juli 2022 om 13:41
Afbeelding
beeld anp

De minderjarige in kwestie zou zijn aangehouden na een politieactie waarbij gericht geschoten werd en ook waarschuwingsschoten zijn gelost. Een trekker werd daarbij door een kogel geraakt. Dat gebeurde bij een oprit naar de A32. In totaal zijn drie mensen opgepakt. Op sociale media gaan beelden en filmpjes rond van het incident. Ook wordt een kogelgat in een tractor getoond. Op een van de filmpjes is te zien dat agenten ogenschijnlijk met getrokken wapens op de weg staan als een tractor met aanhanger langs een blokkade van de politie rijdt. Dan zijn er op het filmpje schoten te horen. Er is daarop niet te zien dat er op agenten wordt ingereden.

Volgens Van den Oever zit de 16-jarige jongen in kwestie onterecht vast op verdenking van poging tot doodslag en moet hij "meteen absoluut" vrijgelaten worden. "Want dit kan allemaal niet door de beugel. Die agent moet achter de tralies. Want er was helemaal geen levensbedreigende situatie en hij hield voldoende afstand. Hij reed niet in op de agent." De voorzitter van FDF noemt de vermeende arrestatie "een schande voor de democratie. Dit zijn opdrachten van boven om te escaleren."

Schrikbewind

In een aparte boodschap roept FDF boeren op "NU op de trekker, in de auto, op de brommer, of op de fiets" te stappen en naar Leeuwarden te gaan. "De overheid zal proberen jullie te weren uit de stad. LAAT DIT NIET TOE", aldus FDF. De politie wordt opgeroepen "vreedzame mensen" niet tegen te houden. "Werk niet mee aan schrikbewind."

De actiegroep liet zich tijdens de boerenprotesten van de afgelopen tijd weinig horen op sociale media of elders. FDF zei niet betrokken te zijn geweest bij de organisatie of coördinatie van de protesten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.

Afbeelding

Kinderboekenweek van start, dit keer met groen thema

De Kinderboekenweek wordt woensdag afgetrapt in ‘s-Graveland. Deze editie is het thema Gi-ga-groen!, wat betekent dat kinderboeken rondom de natuur en dieren centraal staan de komende tien dagen.

Afbeelding

OPEC+ gaat olieproductie waarschijnlijk fors verlagen

De grote olieproducerende landen verenigd in de alliantie OPEC+ komen woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie.

Afbeelding

Trump wil interventie ??Hooggerechtshof in onderzoek documenten

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in de strijd over geheime documenten die de FBI in beslag nam tijdens een huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, het Hooggerechtshof verzocht tussenbeide te komen.

Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.