Winkelverkopen eurozone licht omhoog in mei

Nieuws
De winkelverkopen in de eurozone zijn in mei licht gestegen ten opzichte van april. Het cijfer viel wel zwakker uit dan economen hadden verwacht, wat er op kan wijzen dat Europese consumenten nog steeds voorzichtig zijn met bestedingen in winkels vanwege de hoge inflatie.
anp
woensdag 6 juli 2022 om 11:59
Afbeelding
beeld anp

Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat gingen de detailhandelsverkopen op maandbasis met 0,2 procent omhoog, terwijl was gerekend op een plus van 0,4 procent. De kleine toename is te danken aan hogere verkopen in de non-food, zoals bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen. Daar steeg het verkoopvolume met 1,2 procent. Bij levensmiddelen en autobrandstof waren juist kleine dalingen te zien.

Voor de gehele Europese Unie bleef het verkoopvolume onveranderd vergeleken met april. Binnen de EU-landen nam in Cyprus de verkoop het sterkst toe (plus 9 procent). In Ierland kromp die met 6,5 procent. Voor Nederland meldde Eurostat een stijging van 1,1 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.

Afbeelding

Kinderboekenweek van start, dit keer met groen thema

De Kinderboekenweek wordt woensdag afgetrapt in ‘s-Graveland. Deze editie is het thema Gi-ga-groen!, wat betekent dat kinderboeken rondom de natuur en dieren centraal staan de komende tien dagen.