Nieuw aanmeldcentrum asielzoekers in Bant (Flevoland)

Nieuws
In Bant (Flevoland) komt het tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers. Het kabinet zocht al enige tijd naar een plek voor zo'n centrum, om de druk op de bestaande locatie in Ter Apel te verlichten. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) meldt aan de Kamer dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) Bant als "kansrijke locatie" in beeld heeft.
anp
woensdag 6 juli 2022 om 11:41
Afbeelding
beeld anp

Het centrum moet komen op een kavel "op loopafstand van het bestaande asielzoekerscentrum te Luttelgeest". Nu moeten alle asielzoekers zich nog in Ter Apel aanmelden. Ter Apel heeft al geruime tijd te weinig plekken om iedereen op te kunnen vangen waardoor mensen regelmatig op stoelen moeten overnachten.

Het is overigens niet de bedoeling dat het nieuwe centrum in Bant dezelfde functie krijgt als Ter Apel. Van der Burg legt uit dat er "geen open inloop" zal zijn. Asielzoekers die zich willen aanmelden zullen ofwel met bussen naar Bant worden gereden ofwel op afspraak daar terechtkunnen.

"De succesvolle realisatie van de beoogde locatie valt of staat met de bereidheid van de gemeente Noordoostpolder", waarschuwt Van der Burg wel. Het COA heeft de kavel gekocht en een formeel verzoek ingediend voor de realisatie van de aanmeldlocatie. De komst van het centrum zal nu in de lokale politiek worden besproken. De verwachting van het kabinet is dat het nog een maand of twee duurt voordat het centrum opereert.

De locatie moet voor zo'n 250 tot 300 opvangplekken zorgen. Ook komen er kantoren van Immigratie- en Naturalisatiedienst IND en politie/marechaussee, aldus het COA. Asielzoekers zullen tijdelijk verblijven in het nieuwe centrum in Bant voor zij kunnen worden opgevangen in een asielzoekerscentrum. De opvang gebeurt de eerste tijd eerst in tijdelijke woongelegenheden die op termijn permanente bebouwing worden, meldt het COA.

Van der Burg spreekt van een "belangrijke stap" om asielzoekers te verspreiden. "Nu is het zaak om snel aan de slag te gaan met de realisatie van het aanmeldcentrum en de daarbij horende vergunningenprocedures", aldus de bewindsman. Het kabinet zoekt "onverminderd" door naar meer aanmeldcentra: er moeten er nog twee bijkomen. Ook zijn meer opvanglocaties nodig om de asielinstroom "beheersbaar" te maken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne wil Belarus niet als voorzitter diamantwaakhond

Oekraïne wil voorkomen dat Belarus de voorzitter wordt van de internationale diamantwaakhond, het Kimberley-Proces (KP). De Oekraïners denken dat Rusland de hand heeft in het voorstel van het Oost-Europese land om de organisatie te gaan leiden.

Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.