DNB: vertrouwen in financiële instellingen blijft stabiel

Nieuws
Het vertrouwen van Nederlandse huishoudens in financiële instellingen is stabiel gebleven. Het vertrouwen in de nationale politiek, de ambtenarij en het bedrijfsleven is daarentegen verder gedaald. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van een onderzoek onder ruim 2200 Nederlandse huishoudens.
anp
woensdag 6 juli 2022 om 11:24
Afbeelding
beeld anp

In 2022 heeft iets meer dan de helft van de ondervraagden tamelijk veel of heel veel vertrouwen in financiële instellingen. Dat is vergelijkbaar met de meting in 2021. Vorig jaar had 42 procent van de respondenten vertrouwen in de politiek. Nu is dat nog 29 procent. Het vertrouwen in grote technologiebedrijven, zoals Google, Apple, Facebook en Amazon bleef met 19 procent het laagste.

Het vertrouwen in de financiële gezondheid van banken, verzekeraars en pensioenfondsen nam tijdens de kredietcrisis in 2008 fors af, maar is sindsdien geleidelijk weer toegenomen. In 2022 heeft 70 procent er overwegend of volledig vertrouwen in dat banken altijd het geld van hun klanten kunnen terugbetalen. Het vertrouwen dat verzekeraars hun betalingsverplichtingen aan verzekerden nakomen ligt op eenzelfde niveau.

Huishoudens hebben er iets minder vertrouwen in dat pensioenfondsen in staat zijn om hun toezeggingen aan pensioengerechtigden na te komen. Maar dat vertrouwen is in de afgelopen jaren wel toegenomen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reuters: VS willen geen olieproductieverlaging OPEC+

De Amerikaanse regering dringt er bij landen van de oliealliantie OPEC+ op aan om niet door te zetten met een verwachte flinke verlaging van de olieproductie. Dat meldden bronnen in het Witte Huis aan persbureau Reuters.

Afbeelding

Aandacht voor Arcadis en Ajax bij opening beurs

Ingenieurs- en adviesbedrijf Arcadis is woensdag een blikvanger op de beurs in Amsterdam. Het bedrijf stort zich na een overname van een Iers consultancybedrijf nadrukkelijker op de chipsector en de medische markt, zo werd voor het openen van de beurs bekend.

Afbeelding

Anderhalf miljoen mensen zien Ajax verliezen

Het verlies van Ajax tegen Napoli met 1-6 werd dinsdagavond op televisie gezien door ruim 1,5 miljoen mensen. De wedstrijd staat daarmee niet op de eerste plek in de kijkcijferlijst van de Stichting Kijkonderzoek (SKO), maar op plek 2.

Afbeelding

Rover: NS kiest te makkelijk voor schrappen treinen

Reizigersorganisatie Rover vindt dat de NS te makkelijk kiest voor het schrappen van treinen om de problemen door het personeelstekort op te lossen. Samen met andere consumentenorganisaties schrijft Rover dat de treinmaatschappij veel meer kan doen.

Afbeelding

Oekraïne wil Belarus niet als voorzitter diamantwaakhond

Oekraïne wil voorkomen dat Belarus de voorzitter wordt van de internationale diamantwaakhond, het Kimberley-Proces (KP). De Oekraïners denken dat Rusland de hand heeft in het voorstel van het Oost-Europese land om de organisatie te gaan leiden.

Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.