OM: Taghi gebruikte verdachte moord De Vries voor geweldsklussen

Nieuws
Ridouan Taghi gebruikte de 27-jarige Krystian M., die maandag is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Peter R. de Vries, voor geweldsklussen. M. kreeg de opdracht een ex-zwager zwaar te laten mishandelen ‘invalide te maken’, omdat deze zich zou hebben misdragen. Toen hij deze opdracht niet naar behoren uitvoerde, werd hij door een familielid van Taghi ernstig bedreigd.
anp
woensdag 6 juli 2022 om 11:13
Afbeelding
beeld anp

Dat bleek woensdag uit een toelichting van het Openbaar Ministerie in de strafzaak tegen Taghi’s neef Youssef, die vorig jaar een tijd lang optrad als een van zijn advocaten. Youssef T. werd in oktober vorig jaar aangehouden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar hij de daar gedetineerde Ridouan Taghi bezocht. Het OM verdenkt T. ervan dat hij tot de criminele organisatie van Taghi heeft behoord en samen met hem plannen smeedde voor een gewelddadige uitbraak.

Justitie heeft de twee neven tijdens hun veelvuldige contacten in de EBI afgeluisterd. Onder meer daaruit zou zijn gebleken dat M. de opdracht kreeg de ex-zwager van Taghi iets aan te doen. Het beoogde slachtoffer zou zich hebben misdragen en zijn ex-vrouw, de zus van Taghi, geregeld hebben lastiggevallen. Het slachtoffer zou ‘op handen en knieën’ geschoten moeten worden. De man bleef ongedeerd, omdat hij de wijk nam naar Marokko. M. ontving een bericht waarin staat dat als hij zijn fouten niet herstelt ‘alles en iedereen’ van hem zal worden gedood.

Justitie ziet M. als de man die de twee vermoedelijke uitvoerders van de moord op Peter R. de Vries heeft aangestuurd. De Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in het centrum van Amsterdam en overleed negen dagen later in een ziekenhuis. M. werd aangehouden in zijn cel, waar hij zat in verband met een andere geweldszaak. Vervolgens zijn nog twee verdachten aangehouden, die video’s op de plaats van de moord zouden hebben gemaakt om deze te verspreiden via sociale media.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.

Afbeelding

Italiaanse hulpdiensten vinden slachtoffers na aardverschuiving

De hulpdiensten op het Italiaanse eiland Ischia hebben zondag zes overleden slachtoffers gevonden na de verwoestende storm en aardverschuiving van zaterdag, melden Italiaanse media. Daarmee komt het dodental op zeven.