'Crisis' in Britse regering na opstappen van nog twee ministers

Nieuws
Nadat dinsdag al twee vooraanstaande ministers hun taken hadden neergelegd, zijn woensdag nog twee Britse ministers uit de regering van Boris Johnson gestapt. Will Quince (Kinder- en Familiezaken) en Robin Walker (Scholen) hebben hun ontslagbrief ingeleverd. Volgens Walker wordt de regering "overschaduwd door fouten en twijfels over integriteit". Hun aftreden is de zoveelste tegenslag voor premier Johnson in korte tijd.
anp
woensdag 6 juli 2022 om 10:17
Afbeelding
beeld anp

Quince zegt op te stappen nadat hij "onjuiste informatie" had gekregen over de aanstelling van Chris Pincher, de functionaris die vorige week moest aftreden omdat hij twee mannen zou hebben betast. Minister Quince verscheen dinsdagochtend in de media om te zeggen dat Johnson bij die aanstelling niet op de hoogte was geweest van eerdere klachten tegen Pincher. Later op de dag bleek dat het hem destijds wel verteld was. Volgens Quince is hem verzekerd dat de premier niets van de klachten wist en heeft hij dat "in goed vertrouwen geaccepteerd en herhaald". Hij ziet nu geen andere mogelijkheid dan aftreden.

Quince en Walker zijn niet de eersten die opstappen sinds de laatste rel rond Johnson. Dinsdag legden de cruciale ministers Rishi Sunak (Financiën) en Sajid Javid (Gezondheid) hun taken neer. Daarnaast zijn nog negen andere regeringsfunctionarissen afgetreden, waaronder de belangrijke juridisch toezichthouder Alex Chalk. Britse media noemen dit een crisis en verscheidene partijgenoten van Johnson vinden dat er een nieuwe vertrouwensstemming moet komen. Daarvoor zouden wel eerst de regels aangepast moeten worden, omdat de premier slechts een maand geleden nog zo'n stemming overleefde. Hij kreeg toen steun van 59 procent van zijn partijgenoten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.

Afbeelding

President Bundesbank: ECB moet rente sterk blijven verhogen

De Europese Centrale Bank (ECB) moet doorgaan met het sterk verhogen van de rente om zo de torenhoge inflatie tegen te gaan. Dat zei president Joachim Nagel van de Duitse centrale bank, de Bundesbank, tegen de krant Süddeutsche Zeitung.