Just Eat Takeaway schiet omhoog op Damrak na deal met Amazon

Nieuws
Just Eat Takeaway maakte woensdag een koerssprong van dik 13 procent op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden verheugd op de samenwerkingsdeal die de maaltijdbezorger in de Verenigde Staten heeft gesloten met webwinkelconcern Amazon. Zogeheten Prime-leden van Amazon krijgen daarbij een jaarabonnement op maaltijdbezorger Grubhub, de Amerikaanse dochter van Just Eat Takeaway.
anp
woensdag 6 juli 2022 om 09:39
Afbeelding
beeld anp

Amazon neemt een belang van 2 procent in Grubhub. Dat belang kan op termijn oplopen tot 15 procent. Just Eat Takeaway, dat ook eigenaar is van Thuisbezorgd.nl, herhaalde tevens actief te blijven kijken naar een gedeeltelijke of volledige verkoop van Grubhub. Kritische aandeelhouders dringen al enige tijd aan op een verkoop van het onderdeel.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,6 procent hoger op 654,64 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 881,66 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 1,5 procent. De DAX in Frankfurt klom 1,3 procent na een onverwachte stijging van de Duitse fabrieksorders in mei.

Exportverbod

Adyen klom ruim 3 procent. Het fintechbedrijf gaat de betalingsdiensten voor de Japanse kledingketen Uniqlo verzorgen. De chipbedrijven ASMI en Besi stegen tot 1,7 procent. ASML won 2,2 procent ondanks berichten dat de Amerikaanse regering wil dat de chipmachinemaker ook zijn oudere generaties machines niet meer aan Chinese bedrijven mag leveren. De VS zetten druk op Nederland om het exportverbod, dat nu nog louter voor de nieuwste generatie chipmachines geldt, uit te breiden.

Unilever klom 1,2 procent. IJsmerk Ben & Jerry’s heeft zijn moederbedrijf voor de rechter gesleept vanwege de verkoop van de Israëlische tak door het levensmiddelenconcern. Ben & Jerry’s claimt dat de integriteit van zijn merk door de verkoop wordt aangetast en wil dat die wordt stopgezet.

Waterstoffabriek

Olie- en gasconcern Shell kondigde aan in Rotterdam de grootste groene waterstoffabriek van Europa te gaan bouwen. Het aandeel won 1,1 procent. AkzoNobel steeg 0,8 procent. Het verfconcern heeft een fabriek van het Duitse Lankwitzer Lackfabrik overgenomen. Industrieel toeleverancier Aalberts (min 0,3 procent) kampte met een adviesverlaging door ABN AMRO Oddo BHF. Ook verlaagde Berenberg het koersdoel voor Aalberts.

De euro bleef hangen rond het laagste niveau in meer dan twintig jaar. De eenheidsmunt was 1,0256 dollar waard, tegenover 1,0245 dollar een dag eerder. De olieprijzen veerden op na de daling van rond de 9 procent op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,5 procent meer op 101,02 dollar en Brentolie werd 1,9 procent duurder op 104,69 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne wil Belarus niet als voorzitter diamantwaakhond

Oekraïne wil voorkomen dat Belarus de voorzitter wordt van de internationale diamantwaakhond, het Kimberley-Proces (KP). De Oekraïners denken dat Rusland de hand heeft in het voorstel van het Oost-Europese land om de organisatie te gaan leiden.

Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.