Notulen rentevergadering Fed centraal op herstellend Damrak

Nieuws
Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank schroefde de rente vorige maand met 0,75 procentpunt op en beleggers hopen in de aantekeningen aanwijzingen te vinden voor de omvang van de volgende rentestap.
anp
woensdag 6 juli 2022 om 08:36
Afbeelding
beeld anp

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt wat hoger te beginnen na de verliesbeurt van ruim 2 procent een dag eerder. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine winsten openen dankzij de sterke positieve draai op Wall Street.

De aandelenmarkten in Azië gingen woensdag wel omlaag onder aanvoering van de oliebedrijven. De Nikkei in Tokio sloot 1,2 procent in de min. De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds 1,6 procent lager, mede door de vrees voor nieuwe strenge coronamaatregelen. In Shanghai worden de inwoners in negen districten massaal getest na de ontdekking van een aantal nieuwe coronagevallen in de afgelopen twee dagen.

Chipmachinemaker

Op het Damrak gaat de aandacht uit naar ASML. De Amerikaanse regering wil dat de chipmachinemaker ook zijn oudere generaties machines niet meer aan Chinese bedrijven mag leveren. De Verenigde Staten zetten druk op Nederland om het exportverbod, dat nu nog louter voor de nieuwste generatie chipmachines geldt, uit te breiden.

Daarnaast kondigde Just Eat Takeaway een samenwerkingsdeal met Amazon in de VS aan. Daarbij neemt Amazon onder meer een belang van 2 procent in de Amerikaanse dochter Grubhub van Just Eat Takeaway.

Ben & Jerry’s

Unilever staat ook in de belangstelling. IJsmerk Ben & Jerry’s heeft zijn moederbedrijf voor de rechter gesleept vanwege de verkoop van de Israëlische tak door het levensmiddelenconcern. Ben & Jerry’s claimt dat de integriteit van zijn merk door de verkoop wordt aangetast en wil dat die wordt stopgezet. Inzet van het conflict is de verkoop van ijs van Ben & Jerry’s op de Westelijke Jordaanoever.

Olie- en gasconcern Shell kondigde aan in Rotterdam de grootste groene waterstoffabriek van Europa te gaan bouwen. Adyen heeft een deal gesloten met het Japanse retailconcern Fast Retailing. Het fintechbedrijf gaat de betalingsdiensten voor kledingketen Uniqlo verzorgen.

Advieswijziging

Industrieel toeleverancier Aalberts zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van ABN AMRO Oddo BHF hebben hun aanbeveling voor het aandeel teruggeschroefd. Berenberg verlaagde daarnaast het koersdoel voor Aalberts.

De euro bleef rond het laagste niveau in meer dan twintig jaar schommelen. De eenheidsmunt was 1,0240 dollar waard, tegenover 1,0245 dollar een dag eerder. De olieprijzen lieten weinig beweging zien na de daling van rond de 9 procent op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent in prijs tot 99,35 dollar en Brentolie kostte 0,4 procent meer op 103,15 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gouverneur: massagraf gevonden in op Russen heroverde stad Lyman

In de recent op de Russen heroverde plaats Lyman in het oosten van Oekraïne is volgens de lokale autoriteiten een massagraf gevonden. Volgens gouverneur Pavlo Kirilenko is onduidelijk hoeveel lichamen zich in het graf bevinden.

Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.