Notulen rentevergadering Fed centraal op herstellend Damrak

Nieuws
Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank schroefde de rente vorige maand met 0,75 procentpunt op en beleggers hopen in de aantekeningen aanwijzingen te vinden voor de omvang van de volgende rentestap.
anp
woensdag 6 juli 2022 om 08:36
Afbeelding
beeld anp

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt wat hoger te beginnen na de verliesbeurt van ruim 2 procent een dag eerder. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine winsten openen dankzij de sterke positieve draai op Wall Street.

De aandelenmarkten in Azië gingen woensdag wel omlaag onder aanvoering van de oliebedrijven. De Nikkei in Tokio sloot 1,2 procent in de min. De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds 1,6 procent lager, mede door de vrees voor nieuwe strenge coronamaatregelen. In Shanghai worden de inwoners in negen districten massaal getest na de ontdekking van een aantal nieuwe coronagevallen in de afgelopen twee dagen.

Chipmachinemaker

Op het Damrak gaat de aandacht uit naar ASML. De Amerikaanse regering wil dat de chipmachinemaker ook zijn oudere generaties machines niet meer aan Chinese bedrijven mag leveren. De Verenigde Staten zetten druk op Nederland om het exportverbod, dat nu nog louter voor de nieuwste generatie chipmachines geldt, uit te breiden.

Daarnaast kondigde Just Eat Takeaway een samenwerkingsdeal met Amazon in de VS aan. Daarbij neemt Amazon onder meer een belang van 2 procent in de Amerikaanse dochter Grubhub van Just Eat Takeaway.

Ben & Jerry’s

Unilever staat ook in de belangstelling. IJsmerk Ben & Jerry’s heeft zijn moederbedrijf voor de rechter gesleept vanwege de verkoop van de Israëlische tak door het levensmiddelenconcern. Ben & Jerry’s claimt dat de integriteit van zijn merk door de verkoop wordt aangetast en wil dat die wordt stopgezet. Inzet van het conflict is de verkoop van ijs van Ben & Jerry’s op de Westelijke Jordaanoever.

Olie- en gasconcern Shell kondigde aan in Rotterdam de grootste groene waterstoffabriek van Europa te gaan bouwen. Adyen heeft een deal gesloten met het Japanse retailconcern Fast Retailing. Het fintechbedrijf gaat de betalingsdiensten voor kledingketen Uniqlo verzorgen.

Advieswijziging

Industrieel toeleverancier Aalberts zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van ABN AMRO Oddo BHF hebben hun aanbeveling voor het aandeel teruggeschroefd. Berenberg verlaagde daarnaast het koersdoel voor Aalberts.

De euro bleef rond het laagste niveau in meer dan twintig jaar schommelen. De eenheidsmunt was 1,0240 dollar waard, tegenover 1,0245 dollar een dag eerder. De olieprijzen lieten weinig beweging zien na de daling van rond de 9 procent op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent in prijs tot 99,35 dollar en Brentolie kostte 0,4 procent meer op 103,15 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse filmmaker Wolfgang Kohlhaase (91) overleden

De Duitse regisseur Wolfgang Kohlhaase is op 91-jarige leeftijd overleden. De filmmaker was een van de bekendste en meest productieve scenarioschrijvers van de voormalige DDR. Hij maakte onder meer de films Solo Sunny en Berlin - Ecke Schönhauser.

Afbeelding

Farmers Defence Force: onteigening moet van tafel

‘De onteigening van boeren moet van tafel. De gedwongen uitkoping laten wij niet gebeuren.’ Dat zegt voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) woensdagavond na een bijeenkomst van de actiegroep in Nijkerk.

Afbeelding

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens Japan en Zuid-Korea gaat het mogelijk om een ballistische raket.

Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.