Secretaris-generaal Barkindo van oliekartel OPEC overleden

Nieuws
De Nigeriaanse secretaris-generaal van oliekartel OPEC, Mohammed Barkindo, is dinsdagavond overleden. Barkindo had eerder op de dag nog een ontmoeting met de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari, die hem prees voor zijn werk bij de OPEC.
anp
woensdag 6 juli 2022 om 08:32
Afbeelding
beeld anp

Zijn overlijden werd bekendgemaakt door het Nigeriaanse staatsolieconcern NNPC. De doodsoorzaak is niet gemeld. De 63-jarige Barkindo was sinds 2016 secretaris-generaal van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen. Hij stond op het punt om af te treden. Hij wordt bij de OPEC opgevolgd door Haitham al-Ghais uit Koeweit. Buhari had tegen Barkindo gezegd dat hij bij de OPEC goed leiding had gegeven in uitdagende tijden, zoals de coronacrisis. De president zei dat Barkindo een ‘waardige ambassadeur’ is geweest voor Nigeria.

Na de uitbraak van de coronacrisis kelderden de olieprijzen. De OPEC en zijn bondgenoten, waaronder Rusland, beperkten daarop de olieproductie om zo de prijzen te stutten. De OPEC+, zoals die alliantie wordt genoemd, is al weer langere tijd bezig de productie geleidelijk te verhogen vanwege de grote vraag naar olie door het economisch herstel van de pandemie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse filmmaker Wolfgang Kohlhaase (91) overleden

De Duitse regisseur Wolfgang Kohlhaase is op 91-jarige leeftijd overleden. De filmmaker was een van de bekendste en meest productieve scenarioschrijvers van de voormalige DDR. Hij maakte onder meer de films Solo Sunny en Berlin - Ecke Schönhauser.

Afbeelding

Farmers Defence Force: onteigening moet van tafel

‘De onteigening van boeren moet van tafel. De gedwongen uitkoping laten wij niet gebeuren.’ Dat zegt voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) woensdagavond na een bijeenkomst van de actiegroep in Nijkerk.

Afbeelding

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens Japan en Zuid-Korea gaat het mogelijk om een ballistische raket.

Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.