Secretaris-generaal Barkindo van oliekartel OPEC overleden

Nieuws
De Nigeriaanse secretaris-generaal van oliekartel OPEC, Mohammed Barkindo, is dinsdagavond overleden. Barkindo had eerder op de dag nog een ontmoeting met de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari, die hem prees voor zijn werk bij de OPEC.
anp
woensdag 6 juli 2022 om 08:32
Afbeelding
beeld anp

Zijn overlijden werd bekendgemaakt door het Nigeriaanse staatsolieconcern NNPC. De doodsoorzaak is niet gemeld. De 63-jarige Barkindo was sinds 2016 secretaris-generaal van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen. Hij stond op het punt om af te treden. Hij wordt bij de OPEC opgevolgd door Haitham al-Ghais uit Koeweit. Buhari had tegen Barkindo gezegd dat hij bij de OPEC goed leiding had gegeven in uitdagende tijden, zoals de coronacrisis. De president zei dat Barkindo een ‘waardige ambassadeur’ is geweest voor Nigeria.

Na de uitbraak van de coronacrisis kelderden de olieprijzen. De OPEC en zijn bondgenoten, waaronder Rusland, beperkten daarop de olieproductie om zo de prijzen te stutten. De OPEC+, zoals die alliantie wordt genoemd, is al weer langere tijd bezig de productie geleidelijk te verhogen vanwege de grote vraag naar olie door het economisch herstel van de pandemie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ECB-directielid Panetta ziet niets in ministerspost Italië

Directielid Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank (ECB) ziet er niets in om minister van Financiën van Italië te worden. Zijn naam deed meermaals de ronde in Italiaanse media als gehoopte kandidaat.

Afbeelding

Britse premier Truss verdedigt beleid tijdens cruciale speech

De Britse premier Liz Truss gaat woensdag in een belangrijke speech haar omstreden economische beleid verdedigen. ‘Verandering gaat altijd gepaard met moeilijkheden. Daar zal niet iedereen een voorstander van zijn’, gaat ze haar publiek voorhouden.

Afbeelding

Volvo-dochter: automakers moeten fossiele productie samenvoegen

Automakers zouden de bouw van auto’s met hybride verbrandingsmotoren moeten samenvoegen om zo schaalvoordelen te behalen nu zij zich steeds meer op elektrisch aangedreven voertuigen richten.

Afbeelding

Remkes: niet op voorhand tornen aan stikstofdoel 2030

Het kabinet moet wat stikstofbemiddelaar Johan Remkes betreft niet nu al tornen aan een van de voornaamste doelstellingen van het stikstofbeleid, een halvering van de uitstoot in 2030. Wel moet gaandeweg gekeken worden of dit doel op iedere plek in het land haalbaar is.

Afbeelding

Reuters: VS willen geen olieproductieverlaging OPEC+

De Amerikaanse regering dringt er bij landen van de oliealliantie OPEC+ op aan om niet door te zetten met een verwachte flinke verlaging van de olieproductie. Dat meldden bronnen in het Witte Huis aan persbureau Reuters.

Afbeelding

Aandacht voor Arcadis en Ajax bij opening beurs

Ingenieurs- en adviesbedrijf Arcadis is woensdag een blikvanger op de beurs in Amsterdam. Het bedrijf stort zich na een overname van een Iers consultancybedrijf nadrukkelijker op de chipsector en de medische markt, zo werd voor het openen van de beurs bekend.