Shell bouwt grootste groene waterstoffabriek Europa in Rotterdam

Nieuws
Shell begint met de bouw van de grootste groene waterstoffabriek van Europa op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. Het olie- en gasconcern heeft een definitieve investeringsbeslissing genomen voor de bouw van de fabriek Holland Hydrogen I. Naar verwachting is de fabriek in 2025 operationeel.
anp
woensdag 6 juli 2022 om 08:18
Afbeelding
beeld anp

De fabriek gaat 60.000 kilogram hernieuwbare waterstof per dag produceren. De hernieuwbare stroom voor de zogeheten elektrolyser met een capaciteit van 200 megawatt komt van Hollandse Kust (noord), het windpark op zee dat deels eigendom is van Shell.

De groene waterstof gaat de grote Shell-raffinaderij in Pernis bevoorraden. In de raffinaderij wordt daardoor een deel van het zogenoemde grijze waterstofgebruik vervangen, waarmee de productie van onder meer benzine, diesel en kerosine gedeeltelijk koolstofvrij wordt. Ook kan de groene waterstof gebruikt worden voor vrachtwagens die op waterstof rijden om zo te helpen bij het koolstofvrij maken van het wegvervoer.

Waterstofgebruik opschalen

Topvrouw Marjan van Loon van Shell Nederland zegt dat er ongeveer een miljard euro is gemoeid met de bouw van de fabriek en dat het gasverbruik in Pernis 10 procent minder zal worden door de overstap op waterstof. "Dat gaat echt wel verschil maken." Volgens haar wordt er veel gesproken over het gebruik van waterstof en is het nu tijd om echt wat te doen om klimaatdoelen te behalen. Bij het gebruik van waterstof komen namelijk geen broeikasgassen vrij.

Shell heeft plannen om het gebruik van waterstof in Rotterdam verder op te schalen, aldus Van Loon. Ook in Groningen wil Shell aan de slag gaan met een duurzame waterstoffabriek. "We hebben heel ambitieuze plannen", aldus Van Loon.

Meerdere projecten

In de Rotterdamse haven zijn meer waterstofprojecten gaande. Waterstof wordt gezien als een schone vervanger van aardgas bij industriële processen. Topman Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam heeft gezegd dat de haven een internationaal knooppunt zal worden voor de productie, import en doorvoer van waterstof richting andere landen in Noordwest-Europa.

Behalve met het verlagen van de uitstoot kan waterstof ook helpen bij het tegengaan van de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen. Onlangs werd nog bekend dat het kabinet 750 miljoen euro beschikbaar stelt voor de ontwikkeling van een transportnetwerk voor duurzaam geproduceerde waterstof. Nederland hoopt een spilfunctie te gaan vervullen op de internationale markt voor groene waterstof.

Greenpeace spreekt van een mooie ontwikkeling en zegt dat groene waterstof de toekomst is. "Deze vorm van energie is booming business en het is logisch dat Shell daar ook in stapt. Elke elektrolyser die erbij komt is winst voor het klimaat, ook al is het er een van Shell. We vinden het wel jammer dat deze opgewekte waterstof wordt ingezet om de fossiele olieraffinaderij te vergroenen, want deze fabriek blijft vervuilende fossiele brandstof produceren", aldus Faiza Oulahsen van Greenpeace.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne wil Belarus niet als voorzitter diamantwaakhond

Oekraïne wil voorkomen dat Belarus de voorzitter wordt van de internationale diamantwaakhond, het Kimberley-Proces (KP). De Oekraïners denken dat Rusland de hand heeft in het voorstel van het Oost-Europese land om de organisatie te gaan leiden.

Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.