Oliebedrijven onder druk op lagere Aziatische beurzen

Nieuws
De oliebedrijven stonden woensdag onder druk op de Aziatische aandelenbeurzen. Beleggers verwerkten de forse daling van de olieprijzen. De vrees voor een wereldwijde economische recessie hield de markten daarbij in de greep. Als de economie krimpt is er ook minder vraag naar olie. De olieprijzen zakten daardoor dinsdag rond de 9 procent.
anp
woensdag 6 juli 2022 om 07:39
Afbeelding
beeld anp

De toonaangevende Nikkei in Tokio stond een uur voor de slotbel 1,1 procent in de min. De Japanse oliebedrijven Inpex en Japan Petroleum Exploration kelderden rond de 9 procent. De olieprijzen krabbelden woensdag tijdens de Aziatische handelssessie wel weer wat op. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 100,02 dollar en Brentolie kostte 1 procent meer op 103,84 dollar per vat.

De technologiebedrijven hielden de verliezen beperkt dankzij een koersherstel in de Amerikaanse techsector. Het Japanse techconcern Sony daalde 0,9 procent en techinvesteerder SoftBank bleef vrijwel vlak. Farmaceut Eisai dikte 7,5 procent aan. Het experimentele alzheimermedicijn lecanemab van het bedrijf krijgt een voorkeursbehandeling van de Amerikaanse toezichthouder FDA.

De Chinese beurzen gingen omlaag door de zorgen over een heropleving van het coronavirus. In de belangrijke zaken- en havenstad Shanghai, die eerder dit jaar in een lange lockdown zat, wordt de bevolking in negen districten weer massaal getest op het virus. De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds 1,3 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong zakte 1,4 procent. Het Chinese olieconcern CNOOC raakte 5,5 procent kwijt.

Ook in Australië lieten de oliebedrijven flinke verliezen zien. Woodside leverde ruim 6 procent in. De All Ordinaries in Sydney verloor mede daardoor 0,4 procent. De Kospi in Seoul daalde 1,3 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.

Afbeelding

Kinderboekenweek van start, dit keer met groen thema

De Kinderboekenweek wordt woensdag afgetrapt in ‘s-Graveland. Deze editie is het thema Gi-ga-groen!, wat betekent dat kinderboeken rondom de natuur en dieren centraal staan de komende tien dagen.

Afbeelding

OPEC+ gaat olieproductie waarschijnlijk fors verlagen

De grote olieproducerende landen verenigd in de alliantie OPEC+ komen woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie.

Afbeelding

Trump wil interventie ??Hooggerechtshof in onderzoek documenten

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in de strijd over geheime documenten die de FBI in beslag nam tijdens een huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, het Hooggerechtshof verzocht tussenbeide te komen.

Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.