Politie schiet gericht bij protest Heerenveen, 3 aanhoudingen

Nieuws
De politie heeft dinsdagavond gericht geschoten bij een boerenprotest in Heerenveen. Demonstranten probeerden volgens de politie in te rijden op agenten en dienstauto's. Er ontstond een dreigende situatie. Daarbij is gericht geschoten en zijn waarschuwingsschoten gelost, meldt de politie.
anp
woensdag 6 juli 2022 om 00:02 aangepast 02:22
Afbeelding
beeld anp
anp

Niemand raakte gewond. Een trekker is door een kogel geraakt. Drie mensen zijn opgepakt.

Het gebeurde bij een oprit naar de A32. Omdat een agent heeft geschoten, volgt een onderzoek van de Rijksrecherche.

Op sociale media gaan beelden en filmpjes rond. Ook wordt een kogelgat in een tractor getoond. Op een van de filmpjes is te zien dat agenten ogenschijnlijk met getrokken wapens op de weg staan als een tractor met aanhanger langs een blokkade van de politie rijdt. Dan zijn er op het filmpje schoten te horen. Er is daarop niet te zien dat er op agenten wordt ingereden.

Op Twitter vragen mensen zich af of de politie niet te snel heeft geschoten. Maarten Brink van politiebond ACP zegt de beelden online te hebben gezien, maar geeft aan dat het onduidelijk is wat eraan voorafging. Volgens hem grijpen agenten "nooit 'zomaar' naar het vuurwapen". "Het pistool is het zwaarste middel."

Een iemand die vraagtekens zet bij het handelen van de politie is strafrechtadvocaat Christian Flokstra. "Het filmpje roept vragen op over de noodzaak tot schieten en dus zal goed onderzoek moeten volgen", schrijft hij op Twitter. "Waar ik nu bang voor ben is dat de Tweede Kamer gaat debatteren over een filmpje van 35 seconden."

Boerenactiegroep Agractie heeft op zijn Facebookpagina de beelden gedeeld. "En nog steeds weigeren te praten minister Van der Wal... Moeten er eerst doden vallen?", luidt een van de bijschriften. Ook stelt Agractie dat het voorval heel anders had kunnen aflopen als de kogel meer naar links of naar rechts was afgevuurd. "Zijn #boeren staatsgevaarlijke criminelen ofzo?", vraagt de boerenactiegroep zich af. "En vanaf nu? Politiebureaus blokkeren?"

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zwempauzes en genoeg water bieden personeel strandtent verkoeling

Veel mensen zoeken met de hoge temperaturen verkoeling aan zee, waar strandpaviljoens goede zaken doen. Eigenaren van strandtenten zorgen op verschillende manieren dat de bediening en koks goed met de hitte om kunnen gaan, variërend van een plons in het water tot schaduwdoeken.

Afbeelding

Den Haag: parkeerplekken stranden Scheveningen en Kijkduin vol

De gemeente Den Haag roept strandgangers zaterdagmiddag op niet meer met de auto naar Scheveningen en Kijkduin te komen. De parkeerplekken bij de stranden zijn vol.

Afbeelding

Paus aan beterende hand, maar blijft nog een week in ziekenhuis

Het herstel van paus Franciscus verloopt voorspoedig, melden zijn dokters zaterdag. Wel heeft hij op aanraden van zijn artsen ermee ingestemd om nog een week in het ziekenhuis te blijven. De paus onderging woensdag een buikoperatie van drie uur.

Afbeelding

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte.

Afbeelding

Verschillende sloten in Ter Aar afgesloten vanwege brand

In Ter Aar heeft het lokale waterschap de uitvoer van verschillende sloten afgesloten vanwege de brand die vrijdagnacht meerdere bedrijfspanden heeft verwoest.

Afbeelding

Oppositie wil debat over actie verkenners omtrent positie Omtzigt

De oppositie in de Tweede Kamer stuurt aan op een debat over de reconstructie van Nieuwsuur over de acties van verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren in maart 2021.