ABN AMRO voorziet verdere daling van woningtransacties

Nieuws
Door de stijgende hypotheekrente verwisselen er dit jaar minder woningen van eigenaar dan eerder gedacht, concludeert ABN AMRO in een rapport over de woningmarkt.
anp
woensdag 6 juli 2022 om 00:01
Afbeelding
beeld anp

De bank verwacht nu dat het aantal woningtransacties in 2022 omlaag gaat met 17,5 procent. Eerder gingen de economen uit van een afname met 15 procent. Voor volgend jaar wordt een daling met 2,5 procent voorzien. ABN AMRO voorzag eerder een stabilisatie in 2023.

Met ‘enige vertraging’ werkt dit ook door in de huizenprijzen. Doordat kopers minder kunnen lenen, zwakt de stijging van de prijzen af. Volgens de bank komt de gemiddelde stijging dit jaar nog wel uit op 15 procent en volgend jaar op 2,5 procent. ‘Ook in de jaren die volgen, zal de prijsontwikkeling beperkt zijn. Door het verlies aan koopkracht als gevolg van de inflatie en hoge energielasten is er namelijk minder ruimte voor hypotheekuitgaven’, zegt Philip Bokeloh, econoom woningmarkt bij de bank, in een toelichting op het rapport.

Starters

Starters hebben het meest last van de hogere rente en een daling van het maximaal toegestane leenbedrag. ‘Dat komt omdat zij weinig spaargeld hebben en een groot deel van het aankoopbedrag hypothecair moeten financieren. Daarnaast hebben jonge huizenkopers, in tegenstelling tot doorstromers, geen overwaarde en kunnen zij een eerder afgesloten lage hypotheekrente niet meenemen bij een verhuizing’, aldus Bokeloh.

Volgens hem nemen starters vaker risico’s om een woning te kunnen kopen door hogere bedragen te lenen. ‘Dit betekent dat starters die kort geleden een woning hebben gekocht het kwetsbaarst zijn voor een inkomensterugval of een correctie op de huisprijzen’, stelt de econoom.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gouverneur: massagraf gevonden in op Russen heroverde stad Lyman

In de recent op de Russen heroverde plaats Lyman in het oosten van Oekraïne is volgens de lokale autoriteiten een massagraf gevonden. Volgens gouverneur Pavlo Kirilenko is onduidelijk hoeveel lichamen zich in het graf bevinden.

Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.