Grote techbedrijven stijgen, olie omlaag op verdeeld Wall Street

Nieuws
Grote techbedrijven werden dinsdag hoger gezet op de aandelenbeurzen in New York. De vijf waardevolste ondernemingen, Apple, Microsoft, Google-moeder Alphabet, Amazon en Tesla stegen tot 4,4 procent. Daarmee trokken ze de Nasdaq na een minder start ruimschoots in de plus. Ook de brede S&P 500 eindigde in het groen, maar de Dow-Jonesindex verloor, mede vanwege angst voor recessie die de beurzen in hun greep hield.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 22:29
Afbeelding
beeld anp

Die recessieangst was ook te merken aan de prijs van olie. Als de economie krimpt is er minder vraag naar olie. Een vat Amerikaanse olie werd 8,1 procent goedkoper op 99,70 dollar. Brentolie werd 9,2 procent minder waard op 103,03 dollar per vat.

Tesla steeg 2,6 procent. De fabrikant van elektrische auto’s liet afgelopen weekeinde weten in het tweede kwartaal minder auto’s te hebben geleverd dan in het eerste kwartaal. Het bedrijf kampte vooral met de gevolgen van de corona-uitbraak in China en de maatregelen die het Aziatische land nam om verspreiding van het virus in te dammen. Dat zorgde voor minder productie in de Chinese fabriek van Tesla.

Koersdip

De stemming op Wall Street, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, was aan het begin van de dag ronduit negatief, maar uiteindelijk werd veel van de vroege koersdip goedgemaakt. De Dow-Jonesindex eindige 0,4 procent lager op 30.967,82 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 0,2 procent omhoog naar 3831,39 punten. Techbeurs Nasdaq dikte 1,8 procent aan tot 11.322,24 punten.

Biotechbedrijf BioNTech steeg 2,2 procent ondanks een claim van branchegenoot CureVac (min 1,1 procent). CureVac meent dat BioNTech bij de ontwikkeling van zijn coronavaccin inbreuk heeft gemaakt op de onderzoeksresultaten van CureVac rond de mrna-techniek. BioNTech verwacht dat de opbrengst van het vaccin het bedrijf dit jaar tussen de 13 miljard en 17 miljard euro oplevert.

ExxonMobil

ExxonMobil werd 3,5 procent lager gezet. Het olieconcern liet vrijdag weten dat de winst in het afgelopen kwartaal mogelijk is opgelopen tot 18 miljard dollar als gevolg van de hogere energieprijzen. Branchegenoot Chevron werd 2,6 procent lager gezet. Occidental Petroleum daalde 2,2 procent. Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van beursmiljardair Warren Buffett, heeft het belang in de olieproducent verder uitgebreid tot ruim 17 procent.

De euro zakte tot het laagste niveau in twintig jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar door de vrees voor een recessie in de eurozone. De eenheidsmunt was 1,0265 dollar waard, tegenover 1,0245 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gouverneur: massagraf gevonden in op Russen heroverde stad Lyman

In de recent op de Russen heroverde plaats Lyman in het oosten van Oekraïne is volgens de lokale autoriteiten een massagraf gevonden. Volgens gouverneur Pavlo Kirilenko is onduidelijk hoeveel lichamen zich in het graf bevinden.

Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.