Noorse olie- en gasstaking voorbij na bemiddeling overheid

Nieuws
Een staking van Noorse olie- en gasmedewerkers wordt zo spoedig mogelijk beëindigd. Dat gebeurt na bemiddeling van de overheid van het Scandinavische land. Een voorstel om het dispuut tussen vakbonden en werkgevers door een verplichte looncommissie te laten beoordelen werd door beide partijen geaccepteerd. De staking was dinsdag begonnen.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 21:49
Afbeelding
beeld anp

‘Het is niet te rechtvaardigen om de gasproductie zo ver tot stilstand te laten komen als door deze staking in de komende dagen dreigde’, liet minister van Arbeid en Sociale Inclusie Marte Mjøs Persen weten. ‘De productie zou dramatisch inzakken en dit is heel belangrijk in een situatie waarin de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk volledig afhankelijk zijn van de energiesamenwerking met Noorwegen.’ Mjøs Persen zei dat ze daarom geen keuze had om in te grijpen.

Vanwege de Russische inval in Oekraïne probeert Europa minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Noorwegen heeft daarom de productie verhoogd, maar door de staking kwamen de leveringen in gevaar. En dat net nu Rusland de gaskraan nar Duitsland, het Europese land dat het zwaarst op Rusland leunde voor zijn gasleveringen, een flink stuk heeft dichtgedraaid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.

Afbeelding

Kinderboekenweek van start, dit keer met groen thema

De Kinderboekenweek wordt woensdag afgetrapt in ‘s-Graveland. Deze editie is het thema Gi-ga-groen!, wat betekent dat kinderboeken rondom de natuur en dieren centraal staan de komende tien dagen.

Afbeelding

OPEC+ gaat olieproductie waarschijnlijk fors verlagen

De grote olieproducerende landen verenigd in de alliantie OPEC+ komen woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie.

Afbeelding

Trump wil interventie ??Hooggerechtshof in onderzoek documenten

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in de strijd over geheime documenten die de FBI in beslag nam tijdens een huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, het Hooggerechtshof verzocht tussenbeide te komen.

Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.