Ben & Jerry naar rechter om verkoop Israëlische tak door Unilever

Nieuws
IJsmerk Ben & Jerry’s heeft zijn moederbedrijf Unilever voor de rechter gesleept vanwege de verkoop van de Israëlische tak door het levensmiddelen- en verzorgingsproductenconcern. Ben & Jerry’s claimt dat de integriteit van zijn merk door de verkoop wordt aangetast en wil dat die wordt stopgezet. Inzet van het conflict is de verkoop van ijs van Ben & Jerry’s op de Westelijke Jordaanoever.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 21:21
Afbeelding
beeld anp

Ben & Jerry’s besloot vorig jaar zijn ijsjes niet meer in door Israël bezette gebieden te verkopen. De verkoop in Joodse nederzettingen in Palestijns gebied was volgens het Amerikaanse bedrijf niet in lijn met de waarden van de onderneming. Die beslissing kon Ben & Jerry’s nemen omdat het, hoewel eigendom van Unilever, een verregaande autonomie heeft met betrekking tot zijn sociale missie. Dat sociale activisme is een belangrijk onderdeel van het merk Ben & Jerry’s.

Ben & Jerry was in Israël aanwezig via een bedrijf dat de ijsjes in licentie produceert. Die overeenkomst wilde Ben & Jerry’s aanpassen zodat de ijsjes alleen in Israël konden worden verkocht, maar niet op de bezette Westelijke Jordaanoever. Licentienemer American Quality Products van zakenman Avi Zinger weigerde echter de overeenkomst te verlengen.

Unilever maakte onlangs bekend de Israëlische activiteiten van Ben & Jerry’s aan Zinger te verkopen. De ijsjes zouden dan met de naam in het Hebreeuws en Arabisch op de verpakking worden verkocht, maar niet in het Engels.

De verkoop leidde al direct tot verontwaardigde reacties van het bestuur van Ben & Jerry’s. Dat stemde nu met vijf tegen twee voor de rechtszaak. De twee tegenstemmers zijn door Unilever benoemde bestuursleden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gouverneur: massagraf gevonden in op Russen heroverde stad Lyman

In de recent op de Russen heroverde plaats Lyman in het oosten van Oekraïne is volgens de lokale autoriteiten een massagraf gevonden. Volgens gouverneur Pavlo Kirilenko is onduidelijk hoeveel lichamen zich in het graf bevinden.

Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.