Tweede Kamer wil meer ic-bedden

Nieuws
De Tweede Kamer wil dat de ic-capaciteit wordt verhoogd naar minimaal 1150 bedden. Een motie van PvdA en GroenLinks met de opdracht aan het kabinet om dit te regelen, is dinsdag door een Kamermeerderheid aangenomen. Ook wil de Kamer dat het kabinet zich meer bemoeit met de coronaplannen die elke sector moet maken.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 21:04
Afbeelding
beeld anp

Die sectorplannen moeten er bovendien al medio deze maand liggen, zodat de Kamer er nog iets over kan zeggen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) wilde de plannen pas in september naar de Kamer sturen.

Kuipers vindt uitbreiding van de huidige ic-capaciteit niet nodig omdat die nu voldoende is, zei hij medio juni in een Kamerdebat. Er waren op dat moment 993 ic-bedden beschikbaar voor patiënten. Daarvan waren er 686 in gebruik, waarin 24 coronapatiënten lagen.

Minstens 1150 bedden

De Kamer wil de basiscapaciteit desondanks opschroeven naar minstens 1150 bedden. De ic-capaciteit in Nederland is de laagste in Europa. Een lage ic-capaciteit is "onwenselijk is bij calamiteiten zoals een pandemie", stellen Lisa Westerveld (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) in hun motie. Als het nodig is, kan volgens de minister worden opgeschaald naar 1700 ic-bedden.

De Tweede Kamer vindt daarnaast dat minister Kuipers meer regie moet voeren over de plannen die alle sectoren moeten maken. In al die plannen moet staan welke maatregelen elke sector gaat nemen als het aantal coronabesmettingen stijgt. Veel sectoren - zoals scholen, winkels en sport - hebben inmiddels plannen ingeleverd. Het gaat om maatregelen die de sectoren willen nemen bij een geringe stijging tot aan acties bij een grote uitbraak.

Kuipers moet de sectoren meer handvatten geven om sectorplannen te maken, vindt de Kamer. Deze moeten daarna worden beoordeeld op tegengestelde belangen. De positie van mensen met een kwetsbare gezondheid moet nadrukkelijk meegewogen worden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..