VS willen dat ASML ook oudere chipmachines niet aan China levert

Nieuws
De Amerikaanse regering wil dat chipmachinemaker ASML ook zijn oudere generaties machines niet meer aan Chinese bedrijven mag leveren. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De Verenigde Staten zetten druk op Nederland om het exportverbod, dat nu nog louter voor de nieuwste generatie chipmachines geldt, uit te breiden. Zo zouden de plannen van China om een leidende chipfabrikant te worden moeten worden afgestopt.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 20:37
Afbeelding
beeld anp

Eind mei en begin juni bracht de Amerikaanse onderminister van Handel Don Graves een bezoek aan Nederland en België. Daarbij zou hij het punt op de agenda hebben gezet. Tijdens dat bezoek ging Graves ook langs bij ASML en ontmoette hij topman Peter Wennink. Nederland heeft nog geen toezeggingen gedaan omdat dat de handelspositie met China ernstig kan schaden.

ASML kan zijn geavanceerdste chipmachines, de zogeheten extreme ultraviolet-machines of EUV, al langer niet aan China verkopen. Onder voormalig president Donald Trump heeft Washington een exportverbod ingesteld voor hoogwaardige technologieën naar China. EUV-machines vallen onder het Wassenaar Arrangement. Dit internationale verdrag beperkt de export van wapens naar bepaalde landen, maar ook van moderne technologie die voor militaire doeleinden kan worden gebruikt.

DUV

Nu willen de VS dat ook deep ultraviolet-machines, of DUV, niet meer naar China mogen worden geëxporteerd. Hoewel dat dus een oudere technologie betreft wordt het merendeel van de chips wereldwijd nog met deze chipmachines gemaakt.

ASML laat aan Bloomberg weten dat de discussie niet nieuw is. ‘Er zijn geen beslissingen genomen en we willen niet speculeren of op geruchten reageren’, aldus een zegsvrouw. Wennink liet eerder weten dat ASML tegen een exportverbod van DUV-machines is omdat dit al een uitontwikkelde technologie is.

ASML is de belangrijkste maker van lithographiemachines waarmee structuren op chips kunnen worden aangebracht. Leveringen aan chipfabrieken in China, die eigendom van zowel Chinese als buitenlandse chipfabrikanten zijn, waren in 2021 goed voor een kleine 15 procent van de omzet van ASML.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.

Afbeelding

Kinderboekenweek van start, dit keer met groen thema

De Kinderboekenweek wordt woensdag afgetrapt in ‘s-Graveland. Deze editie is het thema Gi-ga-groen!, wat betekent dat kinderboeken rondom de natuur en dieren centraal staan de komende tien dagen.

Afbeelding

OPEC+ gaat olieproductie waarschijnlijk fors verlagen

De grote olieproducerende landen verenigd in de alliantie OPEC+ komen woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie.

Afbeelding

Trump wil interventie ??Hooggerechtshof in onderzoek documenten

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in de strijd over geheime documenten die de FBI in beslag nam tijdens een huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, het Hooggerechtshof verzocht tussenbeide te komen.

Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.