Weerwind: geen Halt-maatregel voor jongvolwassen criminelen

Nieuws
De pedagogische straffen van Halt blijven alleen beschikbaar voor minderjarigen. Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind ziet het niet zitten om de maatregel ook in te zetten voor jongvolwassenen, zoals onlangs is uitgeprobeerd. Hij is er niet van overtuigd dat het zin heeft voor de jeugdige criminelen zelf en betwijfelt ook of de maatregel kan voorkomen dat ze vaker de fout in gaan.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 19:37
Afbeelding
beeld anp

Halt is voor tieners van 12 tot 18 jaar die een lichte misdaad hebben gepleegd en niet eerder met justitie in aanraking zijn geweest. Het is de bedoeling dat de maatregel ze weer op het rechte pad helpt. Vorig jaar werd in een pilot gekeken of dat ook zou werken voor een iets oudere groep, tot 23 jaar. Dat bleek tegen te vallen.

Weerwind noemt een aantal redenen waarom hij Halt voor jongvolwassenen niet ziet zitten. Het is lastig om vast te stellen welke verdachten precies in aanmerking moeten komen voor de regeling, schrijft hij in een brief aan de Kamer. Daarnaast betwijfelt hij hoe effectief de maatregel eigenlijk zou zijn.

Belangrijke rol

Deels is dat omdat ouders een belangrijke rol spelen bij Halt, en die minder te zeggen hebben over meerderjarigen dan over minderjarigen. Bovendien neemt de kans dat jongeren die lichte misdrijven opnieuw plegen na hun twintigste volgens de statistieken sowieso af. Er zijn ook andere manieren om maatwerk voor deze doelgroep te leveren, vindt de minister.

Het argument dat met een Halt-maatregel voorkomen kan worden dat deze groep jongeren een slechte start van hun werkende leven beleeft omdat ze geen verklaring omtrent gedrag (VOG) meer kunnen krijgen, deelt Weerwind evenmin. "Dit beeld is niet correct omdat slechts 0,12% van de VOG-aanvragen onder jongeren tot 23 jaar wordt geweigerd", schrijft hij. Als ze al geweigerd werden, hadden ze vaak een langer strafblad en zouden ze toch niet in aanmerking komen voor Halt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.

Afbeelding

Kinderboekenweek van start, dit keer met groen thema

De Kinderboekenweek wordt woensdag afgetrapt in ‘s-Graveland. Deze editie is het thema Gi-ga-groen!, wat betekent dat kinderboeken rondom de natuur en dieren centraal staan de komende tien dagen.