Weerwind: werving personeel voor jeugdgevangenissen valt tegen

Nieuws
Een campagne om meer personeel te werven voor de justitiële jeugdinrichtingen (JJI's) levert minder medewerkers op dan gehoopt. De wervingsactie werd in juni opgezet. Sindsdien zijn 28 medewerkers aangenomen. 123 sollicitanten zitten nog in de procedure. De JJI's kampen met ernstige personeelstekorten.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 19:35
Afbeelding
beeld anp

"Ondanks dit resultaat hebben de inspanningen voor de werving tot zover nog niet opgeleverd wat ik had gehoopt", schrijft Weerwind aan de Kamer. "De werving levert boven verwachting veel reacties op maar het merendeel van de kandidaten valt af."

Volgens de minister trekken kandidaten zich terug, of blijken ze tijdens de sollicitatieprocedure ongeschikt. "De kwaliteitseisen blijven namelijk een voorwaarde voor dit belangrijke werk." Het gevolg is dat veel medewerkers extern worden ingehuurd, wat gepaard gaat met vallen en opstaan. Er wordt al langer gewaarschuwd dat de inhuur van bijvoorbeeld uitzendkrachten gevolgen heeft voor de kwaliteit van de begeleiding.

Alternatieve invulling

Weerwind schrijft dat gekeken wordt of de dagbesteding in de instellingen deze zomer aangepast moet worden. "Er wordt nagedacht over een alternatieve invulling van een deel van het dagprogramma op de kamer, passend in het pedagogisch leefklimaat. Veiligheid van personeel, jongeren en bezoekers staan daarbij altijd voorop."

De vier inspecties die verantwoordelijk zijn voor de JJI's waarschuwden in maart dat de personeelstekorten tot problemen leiden. Er is een tekort aan plekken voor jongeren, de dagbesteding wordt niet goed genoeg ingevuld en er ontstaan problemen met het toezicht en de begeleiding. De knelpunten kwamen al een jaar eerder aan het licht, maar bleken lastig te verhelpen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.

Afbeelding

Kinderboekenweek van start, dit keer met groen thema

De Kinderboekenweek wordt woensdag afgetrapt in ‘s-Graveland. Deze editie is het thema Gi-ga-groen!, wat betekent dat kinderboeken rondom de natuur en dieren centraal staan de komende tien dagen.

Afbeelding

OPEC+ gaat olieproductie waarschijnlijk fors verlagen

De grote olieproducerende landen verenigd in de alliantie OPEC+ komen woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie.

Afbeelding

Trump wil interventie ??Hooggerechtshof in onderzoek documenten

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in de strijd over geheime documenten die de FBI in beslag nam tijdens een huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, het Hooggerechtshof verzocht tussenbeide te komen.

Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.

Afbeelding

Grote meerderheid Cubanen stemt voor legalisering homohuwelijk

Cubanen hebben in een referendum in grote meerderheid gestemd voor legalisering van zowel het homohuwelijk als draagmoederschap. Volgens de Cubaanse verkiezingsautoriteit stemde 66,85 procent in met de nieuwe familiewet die dit toestaat, terwijl 33,15 procent tegen stemde.