Bloomberg: banken beter bestand tegen klimaatschokken dan gevreesd

Nieuws
Banken in Europa zijn over het algemeen beter bestand tegen financiële schokken die kunnen optreden door de klimaatverandering dan gevreesd. Dat heeft persbureau Bloomberg vernomen van ingewijden die op de hoogte zijn van de resultaten van de nieuwe klimaatstresstest van de Europese Centrale Bank (ECB). Zelfs in het zwaarste onderzochte scenario zouden banken met hun buffers in staat zijn om de klappen op te vangen.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 19:26
Afbeelding
beeld anp

Banken die aan de test deelnamen, moesten bijvoorbeeld inschatten hoe overstromingen de waarde van hun hypotheekportefeuilles zouden kunnen raken. En hoe groot de klap zou zijn als zakelijke klanten in de problemen komen wanneer de prijs van CO2-rechten flink zou oplopen. De resultaten worden vrijdag pas door de ECB naar buiten gebracht. Bloomberg sprak met medewerkers van meerdere banken die bij het onderzoek onder de loep zijn genomen.

Volgens het persbureau leefde er een opgeluchte stemming. Veel van de bankiers reageerden aanvankelijk terughoudend toen de ECB aankondigde dat er een klimaatstresstest zou komen. Maar uiteindelijk zouden ze toch het idee hebben dat de test hen heeft geholpen bij het maken van risico-inschattingen. Ook zouden de uitslagen van de test handig zijn voor een lobby tegen de invoering van extra klimaatvereisten voor de hoogte van de buffers van de banken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.

Afbeelding

Kinderboekenweek van start, dit keer met groen thema

De Kinderboekenweek wordt woensdag afgetrapt in ‘s-Graveland. Deze editie is het thema Gi-ga-groen!, wat betekent dat kinderboeken rondom de natuur en dieren centraal staan de komende tien dagen.