TenneT investeert miljarden in verbeteren hoogspanningsnet

Nieuws
Netbeheerder TenneT steekt komende tien jaar zo’n 13 miljard euro in het verbeteren van het hoogspanningsnet. Onder meer in Noord-Brabant en Limburg worden knelpunten versneld aangepakt. Dat is hard nodig want vorige maand meldde minister Rob Jetten (Energie) nog dat het stroomnet daar nu zo vol is dat er geen nieuwe bedrijven meer kunnen worden aangesloten voor zowel opwekking als afname van elektriciteit.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 17:05
Afbeelding
beeld anp

Volgens TenneT gaat de schop in iedere provincie de grond in. Alles bij elkaar zal er worden gewerkt aan ruim vierhonderd projecten en de aanleg van meer dan veertig nieuwe hoogspanningsstations. Er worden daarbij ook eerder geplande investeringen naar voren gehaald en regionaal wordt het net verder opgeknipt in kleinere deelnetten, staat in een aangepast investeringsplan voor het hoogspanningsnet op land.

TenneT had eerder al een investeringsplan opgesteld, maar kreeg van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) te horen dat dit nog aangepast moest worden. De waakhond merkte in maart op dat niet alleen TenneT maar ook andere netbeheerders scherpere keuzes moesten maken bij de uitbreiding van het elektriciteitsnet. Projecten die bijdragen aan de energietransitie dienden voorrang te krijgen boven andere projecten.

Laadpalen

Dat het net steeds voller raakt is een gevolg van de komst van de vele windturbines, zonneparken, laadpalen, warmtepompen en de verduurzamingsplannen van de industrie. De capaciteit van het elektriciteitsnet moet de komende tien jaar daarom worden verdubbeld om aan de klimaatambities en de sterk toenemende vraag te kunnen voldoen.

TenneT werkt ook aan een geheel nieuw stroomnetwerk op zee om de nieuwe windparken daar te verbinden met land. Daarmee is nog eens 9 miljard euro aan investeringen gemoeid. Die staan uitgewerkt in een zelfstandig investeringsplan voor het net op zee dat al is vastgesteld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.