Kamer: kabinet moet thuisbezoek politici aanpakken of verbieden

Nieuws
Het kabinet moet kijken of het thuisbezoek aan politici ‘vanwege hun politieke overtuigingen’ beter kan aanpakken of verbieden. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich achter een motie hiertoe van D66. Aanleiding is onder meer het onaangekondigde bezoek van een vrouw bij het huis van CDA-Kamerlid en landbouwwoordvoerder Derk Boswijk. De vrouw zou de partner en kinderen van Boswijk, die zelf niet thuis was, hebben bedreigd.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 16:07
Afbeelding
beeld anp

Optredende partijen (de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie) hebben nu meestal ‘onvoldoende middelen in handen om adequaat op te treden’. Het kabinet moet daar wat aan doen, vindt de Kamer.

Recht op demonstratie is cruciaal, benadrukken de partijen, maar als mensen onaangekondigd op de stoep staan, kan dit intimiderend overkomen. Stikstofminister Christianne van der Wal heeft ook al wekenlang last van boeren die met trekkers voor haar huis staan. Vorige week braken relschoppers zelfs door de politieblokkade voor haar huis. Haar gezin was toen thuis.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.