Kamer: kabinet moet thuisbezoek politici aanpakken of verbieden

Nieuws
Het kabinet moet kijken of het thuisbezoek aan politici ‘vanwege hun politieke overtuigingen’ beter kan aanpakken of verbieden. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich achter een motie hiertoe van D66. Aanleiding is onder meer het onaangekondigde bezoek van een vrouw bij het huis van CDA-Kamerlid en landbouwwoordvoerder Derk Boswijk. De vrouw zou de partner en kinderen van Boswijk, die zelf niet thuis was, hebben bedreigd.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 16:07
Afbeelding
beeld anp

Optredende partijen (de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie) hebben nu meestal ‘onvoldoende middelen in handen om adequaat op te treden’. Het kabinet moet daar wat aan doen, vindt de Kamer.

Recht op demonstratie is cruciaal, benadrukken de partijen, maar als mensen onaangekondigd op de stoep staan, kan dit intimiderend overkomen. Stikstofminister Christianne van der Wal heeft ook al wekenlang last van boeren die met trekkers voor haar huis staan. Vorige week braken relschoppers zelfs door de politieblokkade voor haar huis. Haar gezin was toen thuis.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse filmmaker Wolfgang Kohlhaase (91) overleden

De Duitse regisseur Wolfgang Kohlhaase is op 91-jarige leeftijd overleden. De filmmaker was een van de bekendste en meest productieve scenarioschrijvers van de voormalige DDR. Hij maakte onder meer de films Solo Sunny en Berlin - Ecke Schönhauser.

Afbeelding

Farmers Defence Force: onteigening moet van tafel

‘De onteigening van boeren moet van tafel. De gedwongen uitkoping laten wij niet gebeuren.’ Dat zegt voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) woensdagavond na een bijeenkomst van de actiegroep in Nijkerk.

Afbeelding

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens Japan en Zuid-Korea gaat het mogelijk om een ballistische raket.

Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.