Tweede Kamer neemt ‘thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks aan

Nieuws
De Tweede Kamer heeft dinsdag het wetsvoorstel van D66 en GroenLinks aangenomen dat het makkelijker maakt voor werknemers om een deel van de tijd thuis te werken. Als een werknemer verzoekt om één of meerdere dagen vanuit huis te werken, moet de werkgever daar nu serieus naar kijken.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 16:06
Afbeelding
beeld anp

Veel Nederlanders werkten maandenlang thuis tijdens de coronacrisis. Dit kan volgens de initiatiefnemers voordelig uitpakken voor bedrijven, werknemers én de maatschappij. ‘Vaak is het helemaal niet nodig om een uur in de file te staan om naar je werk te gaan’, noemt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg als voorbeeld. Het is niet nodig om op kantoor te zijn om een mailtje naar collega’s te sturen, benadrukt hij. ‘Soms kan je je thuis extra goed concentreren en de administratie bijwerken, en dan ook de deur open doen voor de loodgieter.’

‘Door de coronaperiode hebben we gezien dat hybride werken voor een heel groot deel van de werknemers voordelen heeft’, zegt GroenLinkser Senna Matoug. ‘Het geeft hen de mogelijkheid een betere balans te vinden tussen werk en privé en reistijd te verkleinen. Daarom is deze wet voor hen een belangrijke stap.’

Uit verschillende onderzoeken blijkt al dat er meer vanuit huis wordt gewerkt na de coronacrisis dan ervoor. De Sociaal- Economische Raad had al geadviseerd de werknemer hierover genoeg zeggenschap te geven. Dit advies hebben de partijen meegenomen in hun voorstel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.

Afbeelding

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van ‘een gezellige drukte’, in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

Afbeelding

FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

Zo’n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen ‘de inkomenscrisis’ in Nederland, voor een ‘rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen’ voor de geldproblemen van Nederlanders.

Afbeelding

Drie personen aangehouden na gooien zwaar vuurwerk naar boa

Twee mannen van 19 en 37 jaar en een jongen van 13 zijn vrijdagavond aangehouden na ongeregeldheden met vuurwerk in de omgeving van de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, meldt de politie. Een boa raakte gewond nadat er zwaar vuurwerk naar hem was gegooid.