Btw op groente en fruit verdwijnt pas in 2024

Nieuws
De beoogde invoeringsdatum van het schrappen van btw op groente en fruit ligt ergens in 2024. Er is nader onderzoek nodig om een werkbare definitie van groente en fruit voor deze maatregel vast te stellen, schrijft staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Het schrappen van de btw kost volgens de minister het kabinet circa 1 miljard euro.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 16:04
Afbeelding
beeld anp

Voor groente en fruit bestaat nu geen heldere definitie en dat kan bij het schrappen van de btw een probleem worden. Eerst moet worden afgebakend wat onder de definitie valt en dat is ‘een puzzel’, schrijft Van Ooijen. Met een extern bureau gaat het kabinet onderzoeken welke definitie moet worden gehanteerd, en of die juridisch houdbaar en uitvoerbaar is. Dat onderzoek moet in januari klaar zijn.

Een verse appel of een krop sla is duidelijk. Het probleem ligt onder meer bij gepureerde en geperste groente en fruit.

Heldere definitie

Het belang van een heldere definitie is groot, schrijft Van Ooijen. Als de definitie van groente- en fruit ‘onvoldoende scherp en juridisch houdbaar afgebakend is’, is de kans groot op rechtszaken. Met een goede afbakening worden ‘onnodige fiscale procedures’ voorkomen. Ook leidt het tot een ‘doelmatigere toepassing van de maatregel’.

Het kabinet gaat daarnaast de invoering van suikerbelasting onderzoeken. Daarbij worden twee varianten onderzocht: verhoging van belasting op suikerhoudende dranken zoals frisdranken en een nieuwe belasting op andere suikerhoudende producten. Ook dit onderzoek moet in januari klaar zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.

Afbeelding

Kinderboekenweek van start, dit keer met groen thema

De Kinderboekenweek wordt woensdag afgetrapt in ‘s-Graveland. Deze editie is het thema Gi-ga-groen!, wat betekent dat kinderboeken rondom de natuur en dieren centraal staan de komende tien dagen.

Afbeelding

OPEC+ gaat olieproductie waarschijnlijk fors verlagen

De grote olieproducerende landen verenigd in de alliantie OPEC+ komen woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie.

Afbeelding

Trump wil interventie ??Hooggerechtshof in onderzoek documenten

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in de strijd over geheime documenten die de FBI in beslag nam tijdens een huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, het Hooggerechtshof verzocht tussenbeide te komen.

Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.