EU-parlement stemt in met regels tegen online ‘wilde westen’

Nieuws
Twee belangrijke Europese wetten die de macht van ‘big tech’ moeten beteugelen en online orde moeten houden, naderen de eindstreep. Het Europees Parlement heeft ze goedgekeurd, waarna alleen de EU-landen ze nog eens moeten afstempelen.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 15:56
Afbeelding
beeld anp

Een overgrote meerderheid van de Europarlementariërs stemde dinsdag in met de wet voor digitale markten (DMA) en die voor digitale diensten (DSA). Waar de DSA internetgebruikers moet beschermen tegen schadelijke content, moet de DMA voorkomen dat grote techbedrijven hun macht misbruiken.

De DSA maakt het gemakkelijker internetbedrijven aan te pakken die kinderporno, opruiend en hatelijk materiaal of desinformatie laten woekeren. Het toezicht wordt scherper en het wordt moeilijker straf te ontlopen. Zo worden de vele kinderen online beter beschermd tegen schadelijke content, reclame en privacyschendingen, zegt VVD-Europarlementariër Catharina Rinzema. Over algoritmen die gebruikers van andersdenkenden afschermen en zo uit elkaar spelen moeten bedrijven opener zijn, zegt haar GroenLinks-collega Kim van Sparrentak. En gebruikers krijgen bijvoorbeeld meer greep op welke advertenties ze voorgeschoteld krijgen.

Poortwachters

De DMA legt de almacht aan banden van zogeheten ‘poortwachters’, zoals Google, Apple en Meta (Facebook). Deze bedrijven beheren zoekmachines, sociale media, marktplaatsen of andere platforms die toegang bieden tot veel diensten. De nieuwe regels moeten voorkomen dat zij kleine concurrenten nog langer gemakkelijk weg kunnen drukken. Zo moeten communicatiediensten met elkaar kunnen ‘praten’, zodat een Signal-gebruiker ook een bericht naar een Whatsapper kan sturen.

Met de nieuwe regels ‘ontworstelen we ons aan het juk van Big Tech’, zegt PvdA-Europarlementariër Paul Tang. Hij wijst op de grote, maar dus vergeefse inspanningen van deze bedrijven om ze te dwarsbomen.

Internetreuzen

De Europese Commissie probeert de internetreuzen al langer aan te pakken met rechtszaken en boetes. Maar de gang naar de Europese rechter slaagt lang niet altijd.

Ook met de DMA en de DSA is de rol van de commissie cruciaal, zegt de belangenorganisatie van het Europese bedrijfsleven. ‘De cruciale uitdaging nu is de handhaving en werkelijke impact van deze wetgeving.’

De DMA gaat naar verwachting volgend voorjaar in, de DSA over anderhalf jaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gouverneur: massagraf gevonden in op Russen heroverde stad Lyman

In de recent op de Russen heroverde plaats Lyman in het oosten van Oekraïne is volgens de lokale autoriteiten een massagraf gevonden. Volgens gouverneur Pavlo Kirilenko is onduidelijk hoeveel lichamen zich in het graf bevinden.

Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.