EU-parlement stemt in met regels tegen online ‘wilde westen’

Nieuws
Twee belangrijke Europese wetten die de macht van ‘big tech’ moeten beteugelen en online orde moeten houden, naderen de eindstreep. Het Europees Parlement heeft ze goedgekeurd, waarna alleen de EU-landen ze nog eens moeten afstempelen.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 15:56
Afbeelding
beeld anp

Een overgrote meerderheid van de Europarlementariërs stemde dinsdag in met de wet voor digitale markten (DMA) en die voor digitale diensten (DSA). Waar de DSA internetgebruikers moet beschermen tegen schadelijke content, moet de DMA voorkomen dat grote techbedrijven hun macht misbruiken.

De DSA maakt het gemakkelijker internetbedrijven aan te pakken die kinderporno, opruiend en hatelijk materiaal of desinformatie laten woekeren. Het toezicht wordt scherper en het wordt moeilijker straf te ontlopen. Zo worden de vele kinderen online beter beschermd tegen schadelijke content, reclame en privacyschendingen, zegt VVD-Europarlementariër Catharina Rinzema. Over algoritmen die gebruikers van andersdenkenden afschermen en zo uit elkaar spelen moeten bedrijven opener zijn, zegt haar GroenLinks-collega Kim van Sparrentak. En gebruikers krijgen bijvoorbeeld meer greep op welke advertenties ze voorgeschoteld krijgen.

Poortwachters

De DMA legt de almacht aan banden van zogeheten ‘poortwachters’, zoals Google, Apple en Meta (Facebook). Deze bedrijven beheren zoekmachines, sociale media, marktplaatsen of andere platforms die toegang bieden tot veel diensten. De nieuwe regels moeten voorkomen dat zij kleine concurrenten nog langer gemakkelijk weg kunnen drukken. Zo moeten communicatiediensten met elkaar kunnen ‘praten’, zodat een Signal-gebruiker ook een bericht naar een Whatsapper kan sturen.

Met de nieuwe regels ‘ontworstelen we ons aan het juk van Big Tech’, zegt PvdA-Europarlementariër Paul Tang. Hij wijst op de grote, maar dus vergeefse inspanningen van deze bedrijven om ze te dwarsbomen.

Internetreuzen

De Europese Commissie probeert de internetreuzen al langer aan te pakken met rechtszaken en boetes. Maar de gang naar de Europese rechter slaagt lang niet altijd.

Ook met de DMA en de DSA is de rol van de commissie cruciaal, zegt de belangenorganisatie van het Europese bedrijfsleven. ‘De cruciale uitdaging nu is de handhaving en werkelijke impact van deze wetgeving.’

De DMA gaat naar verwachting volgend voorjaar in, de DSA over anderhalf jaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Krimp Schiphol kost volgens KLM waarschijnlijk 30 bestemmingen

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo’n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen.

Afbeelding

Minister Yesilgöz: tapsysteem politie is vooralsnog wel werkbaar

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz erkent dat er problemen zijn met de tapsystemen van de politie, maar zegt dat er vooralsnog mee te werken is.

Afbeelding

Oekraïners rukken op ten noordoosten van Cherson

Russische troepen trekken zich volgens zowel Kiev als informatie van de Russische strijdkrachten terug in een regio circa 100 kilometer ten noordoosten van de stad Cherson als gevolg van een Oekraïens offensief in de streek.

Afbeelding

Halsema: Bijlmervliegramp is erfgoed van alle Nederlanders

Het is terecht dat er na dertig jaar veel aandacht is voor de Bijlmervliegramp. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens de jaarlijkse herdenking van de crash op 4 oktober 1992, toen een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neerstortte op de fl..

Afbeelding

Grote groep actievoerders bij Tweede Kamer tegen Iraans regime

Een grote groep actievoerders heeft dinsdag bij de Tweede Kamer solidariteit betuigd aan vrouwen in Iran en gedemonstreerd tegen het Iraanse regime. De demonstranten liepen een mars, die eindigde bij de Koekamp.

Afbeelding

Vakbond FNV: hoge inflatie dwingt mensen tot ingrijpende keuzes

De hoge prijzen van de laatste tijd raken Nederlanders hard en zorgen voor veel geldzorgen. Vakbond FNV heeft onderzoek gedaan onder ruim 28.000 van zijn leden en noemt de uitkomst ‘schokkend’.