Autofabrikant Tesla daalt op lager Wall Street

Nieuws
Tesla verloor dinsdag ruim 2 procent op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto’s liet afgelopen weekeinde weten in het tweede kwartaal minder auto’s te hebben geleverd dan in het eerste kwartaal. Het bedrijf kampte vooral met de gevolgen van de corona-uitbraak in China en de maatregelen die het Aziatische land nam om verspreiding van het virus in te dammen. Dat zorgde voor minder productie in de Chinese fabriek van Tesla.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 15:46
Afbeelding
beeld anp

De stemming op Wall Street, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, was eveneens negatief. De verkorte Amerikaanse handelsweek zal vooral in het teken staan van de vergaderingsnotulen van de Federal Reserve, die op woensdag naar buiten komen.

De Fed schroefde de rente bij zijn laatste rentevergadering in juni op met 0,75 procentpunt. Ook in juli zal de rente naar verwachting opnieuw worden verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. Beleggers hopen in de aantekeningen signalen te vinden of de rente deze maand opnieuw met 0,75 procentpunt zal worden verhoogd of dat de Fed een kleinere rentestap voldoende acht.

Occidental Petroleum

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 1,7 procent lager op 30.574 punten. De brede S&P 500 daalde 1,8 procent tot 3757 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 1,7 procent tot 10.935 punten. Maandag was Wall Street gesloten vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag.

Occidental Petroleum daalde 3,6 procent. Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van beursmiljardair Warren Buffett, heeft het belang in de olieproducent verder uitgebreid tot ruim 17 procent.

ExxonMobil

ExxonMobil werd 3,5 procent lager gezet. Het olieconcern liet vrijdag weten dat de winst in het afgelopen kwartaal mogelijk is opgelopen tot 18 miljard dollar als gevolg van de hogere energieprijzen. Schoenenverkoper Crocs steeg 4,7 procent dankzij een koopadvies van analisten van Loop Capital. Computermaker HP kampte met een adviesverlaging door Evercore en werd 4,1 procent lager gezet.

De euro zakte tot het laagste niveau in twintig jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar door de vrees voor een recessie in de eurozone. De eenheidsmunt was 1,0258 dollar waard, tegenover 1,0428 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 5,3 procent minder op 102,55 dollar. Brentolie werd 6,1 procent goedkoper op 106,56 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ECB-directielid Panetta ziet niets in ministerspost Italië

Directielid Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank (ECB) ziet er niets in om minister van Financiën van Italië te worden. Zijn naam deed meermaals de ronde in Italiaanse media als gehoopte kandidaat.

Afbeelding

Britse premier Truss verdedigt beleid tijdens cruciale speech

De Britse premier Liz Truss gaat woensdag in een belangrijke speech haar omstreden economische beleid verdedigen. ‘Verandering gaat altijd gepaard met moeilijkheden. Daar zal niet iedereen een voorstander van zijn’, gaat ze haar publiek voorhouden.

Afbeelding

Volvo-dochter: automakers moeten fossiele productie samenvoegen

Automakers zouden de bouw van auto’s met hybride verbrandingsmotoren moeten samenvoegen om zo schaalvoordelen te behalen nu zij zich steeds meer op elektrisch aangedreven voertuigen richten.

Afbeelding

Remkes: niet op voorhand tornen aan stikstofdoel 2030

Het kabinet moet wat stikstofbemiddelaar Johan Remkes betreft niet nu al tornen aan een van de voornaamste doelstellingen van het stikstofbeleid, een halvering van de uitstoot in 2030. Wel moet gaandeweg gekeken worden of dit doel op iedere plek in het land haalbaar is.

Afbeelding

Reuters: VS willen geen olieproductieverlaging OPEC+

De Amerikaanse regering dringt er bij landen van de oliealliantie OPEC+ op aan om niet door te zetten met een verwachte flinke verlaging van de olieproductie. Dat meldden bronnen in het Witte Huis aan persbureau Reuters.

Afbeelding

Aandacht voor Arcadis en Ajax bij opening beurs

Ingenieurs- en adviesbedrijf Arcadis is woensdag een blikvanger op de beurs in Amsterdam. Het bedrijf stort zich na een overname van een Iers consultancybedrijf nadrukkelijker op de chipsector en de medische markt, zo werd voor het openen van de beurs bekend.