RIVM: piek van zomergolf coronavirus mogelijk in zicht

Nieuws
De zomergolf van coronabesmettingen nadert mogelijk zijn hoogtepunt. Het aantal vastgestelde besmettingen stijgt nog wel, maar de toename gaat steeds langzamer. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 15:43
Afbeelding
beeld anp

Het instituut registreerde in de afgelopen zeven dagen 39.283 positieve tests. Dat is 15 procent meer dan de week ervoor. Voor de vijfde week op rij neemt het aantal nieuwe gevallen toe. ‘Het aantal besmettingen stijgt dus nog steeds, maar de stijging is de afgelopen twee weken minder hard gegaan. Dit kan erop wijzen dat we de piek van de zomergolf naderen.’, aldus het RIVM.

Het instituut heeft een site waar mensen kunnen doorgeven of ze coronaklachten hebben. Op die Infectieradar stabiliseert het aantal meldingen. In Amsterdam en Rotterdam stabiliseert het aantal virusdeeltjes in het rioolwater.

Teststraten

Het RIVM registreert alleen positieve uitslagen van coronatests die in de teststraten van de GGD’en zijn uitgevoerd. Positieve zelftests zijn niet meegerekend. In werkelijkheid kunnen dus meer mensen in de afgelopen week hebben ontdekt dat ze het coronavirus hebben opgelopen.

De druk op de ziekenhuizen neemt nog steeds toe. Vorige week waren de klachten van 462 mensen zo erg dat ze moesten worden opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds de eerste helft van april, bijna drie maanden geleden. Het RIVM kreeg 30 meldingen van sterfgevallen door corona, twee keer zo veel als vorige week.

De GGD’en voerden vorige week 48.114 testen uit, het hoogste aantal sinds begin april. Bij 71 procent bleek de geteste daadwerkelijk het virus onder de leden te hebben. Dat is het hoogste percentage ooit.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.

Afbeelding

Biden bezoekt Florida na verwoestende orkaan Ian

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag een bezoek gebracht aan het door orkaan Ian getroffen gebied in de staat Florida. Hij keek samen met first lady Jill vanuit een helikopter naar de verwoestingen en beloofde hulp aan de getroffenen.

Afbeelding

Sanquin: 4 op de 5 bloeddonors hebben corona gehad

77 procent van de bloeddonoren heeft inmiddels een coronabesmetting doorgemaakt. Dat meldt Sanquin op basis van de nieuwste meting onder Nederlandse bloeddonors. Onder jonge mensen tussen 18 en 25 jaar is zelfs 90 procent besmet geweest.

Afbeelding

Poolse miljoenenboete voor ING om antiwitwasaanpak

ING moet in Polen een boete van omgerekend 4,6 miljoen euro betalen. De bank zou zich in de periode tussen 2014 en 2020 niet gehouden hebben aan de regels omtrent antiwitwasbeleid. Dat bevestigde een woordvoerder van ING na berichtgeving door NRC.

Afbeelding

Leden Farmers Defence Force kritisch op stikstofadvies van Remkes

Leden van Farmers Defence Force (FDF) reageren kritisch op het stikstofadvies van Remkes. Vooral de (verplichte) uitkoopregeling zit hen totaal niet lekker. ‘Ze zijn niet goed in Den Haag.