Van der Wal verwacht alle boerenclubs aan tafel bij Remkes

Nieuws
Alle boerenclubs zullen aanschuiven voor een gesprek onder leiding van Johan Remkes, die werd aangewezen als bemiddelaar door het kabinet. Dat verwacht stikstofminister Christianne van der Wal. ‘Ik ga er ook vanuit dat ze uiteindelijk allemaal aan tafel gaan zitten in augustus.’ Ze kan zich ‘niet voorstellen’ dat er organisaties zijn die er genoegen mee nemen dat er óver hen wordt gesproken in plaats van mét hen.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 15:14
Afbeelding
beeld anp

Een aantal boerenclubs had harde kritiek op de keuze voor Remkes als gespreksleider. Remkes was immers informateur van het huidige kabinet, en hij schreef een belangrijk stikstofrapport op basis waarvan de doelen zijn vastgesteld. Volgens Van der Wal is het juist goed dat Remkes bekend is met dit dossier en zich ‘niet nog helemaal moet inwerken’.

De weerstand tegen de keuze voor Remkes verrast haar niet. ‘Welke naam je ook neerlegt, er is altijd kritiek op.’ Remkes is juist de aangewezen persoon, denkt Van der Wal, die erop wijst dat sommige boerenorganisaties juist graag met Remkes in gesprek willen. ‘Hij is echt heel goed in staat om op een onafhankelijke manier het gesprek te leiden en partijen bij elkaar aan tafel te krijgen.’ Het is volgens de minister vooral belangrijk dat het gesprek op gang wordt gebracht, ook om de rust in het stikstofdossier terug te laten keren.

Het kabinet kondigde dit weekend aan dat Remkes de gesprekken tussen boeren, het kabinet, provincies en andere organisaties (zoals natuurclubs) gaat leiden. De Kamer had om een bemiddelaar gevraagd naar aanleiding van de woedende reactie van boeren op de stikstofplannen van het kabinet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aandacht voor Arcadis en Ajax bij opening beurs

Ingenieurs- en adviesbedrijf Arcadis is woensdag een blikvanger op de beurs in Amsterdam. Het bedrijf stort zich na een overname van een Iers consultancybedrijf nadrukkelijker op de chipsector en de medische markt, zo werd voor het openen van de beurs bekend.

Afbeelding

Anderhalf miljoen mensen zien Ajax verliezen

Het verlies van Ajax tegen Napoli met 1-6 werd dinsdagavond op televisie gezien door ruim 1,5 miljoen mensen. De wedstrijd staat daarmee niet op de eerste plek in de kijkcijferlijst van de Stichting Kijkonderzoek (SKO), maar op plek 2.

Afbeelding

Rover: NS kiest te makkelijk voor schrappen treinen

Reizigersorganisatie Rover vindt dat de NS te makkelijk kiest voor het schrappen van treinen om de problemen door het personeelstekort op te lossen. Samen met andere consumentenorganisaties schrijft Rover dat de treinmaatschappij veel meer kan doen.

Afbeelding

Oekraïne wil Belarus niet als voorzitter diamantwaakhond

Oekraïne wil voorkomen dat Belarus de voorzitter wordt van de internationale diamantwaakhond, het Kimberley-Proces (KP). De Oekraïners denken dat Rusland de hand heeft in het voorstel van het Oost-Europese land om de organisatie te gaan leiden.

Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.