Kabinet: gemeenten zien toch ruimte voor hogere energietoeslag

Nieuws
Gemeenten noemen een hogere energietoeslag voor 2022 "bespreekbaar", en daarmee ziet het kabinet toch een mogelijkheid om wat te doen aan de koopkrachtpijn van de allerarmste Nederlanders. Deze mogelijkheid zal de komende weken worden onderzocht, in overleg met de gemeenten. Wel moeten "diverse randvoorwaarden worden ingevuld", waarschuwt minister Carola Schouten (Armoedebeleid).
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 14:24
Afbeelding
beeld anp

De gemeenten zetten hiermee de deur op een kier voor het kabinet om toch dit jaar nog wat te doen om de pijn van de hoge prijzen wat te verzachten voor de huishoudens die hierdoor het hardst worden geraakt. Eerst leek een ingreep dit jaar uitgesloten. Voorstellen hiertoe uit de oppositie had het kabinet "heel serieus" bekeken, maar zijn onuitvoerbaar gebleken, zei premier Mark Rutte vrijdag.

Omdat het niet via de uitvoerders van de rijksoverheid zelf lukt, kan het mogelijk toch via gemeenten, aldus de VNG. Zij willen wel dat het kabinet opdraait voor de extra uitvoeringskosten.

Politieke druk

Op dit moment is de beoordeling van aanvragen van de energietoeslag van 800 euro "nog in volle gang", en dat zal nog even duren. Gemeenten zullen dus ook meer tijd nodig hebben om het bedrag te verhogen. Ook is het belangrijk dat de groep die hiervoor in aanmerking komt niet wijzigt.

Hoewel Schouten nog slagen om de arm houdt, is de politieke druk op het kabinet groot om meer te doen voor huishoudens. De hele Kamer wil dit, en het kabinet heeft ook steun van een deel van de oppositie nodig om de Voorjaarsnota door de Eerste Kamer te loodsen. Verschillende partijen hebben al aangegeven geen steun te willen geven als extra maatregelen uitblijven. Dinsdagavond debatteert de Kamer verder over de Voorjaarsnota.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.

Afbeelding

President Bundesbank: ECB moet rente sterk blijven verhogen

De Europese Centrale Bank (ECB) moet doorgaan met het sterk verhogen van de rente om zo de torenhoge inflatie tegen te gaan. Dat zei president Joachim Nagel van de Duitse centrale bank, de Bundesbank, tegen de krant Süddeutsche Zeitung.