Supermarktketen Coop verwacht miljoenenschade door boerenblokkades

Nieuws
Supermarktketen Coop verwacht een miljoenenschade te lijden door de boerenblokkades van distributiecentra. Daardoor werd het hele distributienetwerk van het bedrijf platgelegd en konden winkels een tijd lang niet worden bevoorraad.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 13:36
Afbeelding
beeld anp

"Hoe langer de blokkades duren, hoe meer lege schappen dit tot gevolg zal hebben", waarschuwde een woordvoerder al. "Zoals het er nu naar uitziet lopen we een miljoenenschade op, wat onze zelfstandig ondernemers binnen hun eigen zaak direct raakt."

Van Coop werden tot dinsdagmiddag distributiecentra in Deventer en Gieten geblokkeerd. Die zijn inmiddels weer vrij, heeft de keten laten weten. Het bedrijf kon nog niet zeggen of geprobeerd gaat worden om deze schade te verhalen op de protesterende boeren.

Picnic

Eerder waarschuwde supermarktkoepel CBL al voor miljoenen euro's aan schade in de branche als geheel door de blokkades. Coop heeft circa driehonderd winkels, maar is daarmee veel kleiner dan bijvoorbeeld Albert Heijn of Jumbo. Andere supermarkten wilden nog geen inschatting geven van de geleden schade en of zij gaan proberen deze op de boeren te verhalen. Onlinesupermarkt Picnic leed maandag zeker tienduizenden euro's schade door het annuleren van een paar duizend bestellingen vanwege een blokkade.

De boerenacties van dinsdagochtend waren verder onder meer bij distributiecentra van Aldi en Sligro in Deventer, Aldi in Drachten, PLUS in Haaksbergen, Lidl in Almere en Heerenveen, Jumbo in Nieuwegein, Woerden en Raalte en Boni in Nijkerk. Daarvan werden dinsdagmiddag alleen de distributiecentra van Lidl in Heerenveen en Boni in Nijkerk nog geblokkeerd. Maandag begonnen de blokkades door het hele land, die een protest zijn tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.