Drie keer levenslang in liquidatieproces Eris

Nieuws
De rechtbank heeft drie verdachten in het omvangrijke liquidatieproces Eris rond de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Het gaat om hoofdverdachte Delano R. (52), Feno D. (37) en Jermaine B. (39) Bij verschillende verdachten kwamen de straffen fors lager uit dan door het Openbaar Ministerie is geëist.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 12:40 aangepast 13:13
Afbeelding
beeld anp

Volgens de rechtbank Midden-Nederland, voor dit proces uitgeweken naar de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol, was er sprake van "een criminele organisatie, die zich fulltime met het plegen van liquidaties bezighield, zo nodig 24 uur per dag". De berichten waarin werd gesproken over de moordplannen waren "huiveringwekkend". Veel moordopdrachten kwamen volgens de rechtbank vermoedelijk van Ridouan Taghi en werden uitgezet bij de organisatie "die over leven en dood meende te kunnen beschikken" en "waarin Delano - Keylow - R. een spilfunctie had". "Hij zag liquidaties als een verdienmodel."

In deze strafzaak, die over meerdere moorden en pogingen daartoe gaat, had het OM vijf keer levenslang geëist. Willem B. kreeg uiteindelijk dertig jaar opgelegd in plaats van levenslang. De 74-jarige Greg R., die wordt gezien als een soort godfather en prominent lid van de motorclub, hoorde levenslang eisen maar de rechtbank veroordeelde hem tot een celstraf van zes jaar en negen maanden. De rechtbank ziet namelijk geen bewijs voor zijn betrokkenheid bij meerdere liquidaties.

Kroongetuige

Een andere opvallende uitspraak is de veroordeling tot één jaar cel van Ferhan Y. en Marciano M., na een eis van respectievelijk 26 jaar en 25 jaar.

De omvangrijke moordzaak kwam in een stroomversnelling toen Tony de G. besloot over te lopen naar justitie en kroongetuige werd. Hij hoorde tien jaar cel eisen en kreeg deze straf ook opgelegd, in ruil voor zijn bekentenissen.

Marengo

Taghi stond overigens niet terecht in Eris, maar wel in het andere megaproces Marengo. Daarin is vorige week tegen hem en vier medeverdachten een levenslange gevangenisstraf geëist.

De strafzaken Eris en Marengo volgen elkaar chronologisch op. Marengo eindigt met de vergismoord op Hakim Changachi begin januari 2017 in Utrecht. Eris begint met de vermoedelijke vergelding voor deze vergissing, de moord op Justin Jap Tjong eind januari 2017 in Amsterdam. Deze moord zou in opdracht van Taghi zijn gepleegd.

Eén onderdeel van het proces Eris is afgesplitst van de rest van de zaak. Het gaat daarbij om twee mannen die betrokken zouden zijn geweest bij de uitvoering van de moord op Jap Tjong. Tegen de twee verdachten is een levenslange straf geëist, de uitspraak volgt donderdag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..