PBL: landbouw speelt cruciale rol in verminderen uitstoot

Nieuws
Met name de landbouw heeft een cruciale rol in het verminderen van uitstoot van broeikasgassen. Dat komt omdat de landbouw de meeste uitstoot zal behouden, terwijl andere sectoren meer reduceren in de komende tientallen jaren, concluderen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Universiteit Utrecht in een nieuw rapport. Wel is ook in de industrie, gebouwde omgeving en in lucht- en scheepvaart ‘veel meer inspanning’ nodig.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 12:26
Afbeelding
beeld anp

De landbouw kan meer gebruikmaken van technologische maatregelen. Bovendien kunnen consumenten een grote bijdrage leveren, stelt het PBL. Bijvoorbeeld door substantieel minder vlees te eten, of door kweekvlees te eten in plaats van vlees direct afkomstig van dieren. Het gaat in het rapport om de uitstoot van broeikasgassen, die bijdragen aan de opwarming van de aarde. Dat staat los van de nieuwe stikstofplannen van het kabinet waartegen boeren in de afgelopen weken de straat op gaan.

In het onderzoek kijken PBL en de Utrechtse universiteit ook naar de reden waarom het zo moeilijk is om de uitstoot te verminderen in een aantal belangrijke sectoren met veel emissies, zoals de industrie, lucht- en scheepvaart, de gebouwde omgeving en de landbouw. Zo zijn veel sectoren na de coronapandemie weer snel gaan groeien. Daarnaast ontbreken vaak nog betaalbare technische oplossingen, of is het ingewikkeld om maatregelen toe te passen. Zo zijn duurzame technologieën in de lucht- en scheepvaart en in de industrie vaak veel duurder dan de huidige.

Technologische innovaties

In de gebouwde omgeving en in de landbouw is het verminderen van uitstoot lastig, doordat mensen afhankelijk zijn van woningen en voedsel. Bovendien zijn bijvoorbeeld aannemers voor woningen en boeren niet allemaal op dezelfde manier opgeleid, waardoor ze niet alles weten over duurzame mogelijkheden. Ook hebben ze niet allemaal evenveel geld om aanpassingen te doen.

In het rapport adviseren PBL en de Universiteit Utrecht om meer gebruik te maken van technologische innovaties, afval efficiënter te verwerken en vaker circulair te werken, waarbij afvalstoffen uit de ene sector weer als grondstof worden ingezet in de andere. Ook is het belangrijk om leefstijl aan te passen, benadrukken ze. Zo stellen ze bijvoorbeeld belastingen voor op vliegtickets en vlees en subsidies op duurzame opties. Ook raden ze aan om te investeren in onderzoek en training.

De broeikasgassen in het rapport van PBL zijn omgerekend naar CO2-uitstoot. In de landbouw is de meeste uitstoot afkomstig van methaan, wat vrijkomt als bijvoorbeeld koeien ademen of boeren, en de uitstoot van lachgas, die onder meer uit urine afkomstig is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.

Afbeelding

President Bundesbank: ECB moet rente sterk blijven verhogen

De Europese Centrale Bank (ECB) moet doorgaan met het sterk verhogen van de rente om zo de torenhoge inflatie tegen te gaan. Dat zei president Joachim Nagel van de Duitse centrale bank, de Bundesbank, tegen de krant Süddeutsche Zeitung.