NAVO-landen tekenen officieel voor toetreding Zweden en Finland

Nieuws
De dertig NAVO-landen hebben officieel getekend voor de toetreding van Zweden en Finland tot het bondgenootschap. Ze mogen vanaf nu meepraten, al is meestemmen er nog niet bij. De twee aspirant-leden hebben nu alleen nog de goedkeuring nodig van de parlementen van de meeste van de dertig lidstaten.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 12:06
Afbeelding
beeld anp

Zweden en Finland begonnen maandag aan het overleg dat hen moest klaarstomen voor het lidmaatschap. Dat duurde voor eerdere kandidaat-leden vele maanden, maar was nu al in een dag klaar. De twee landen werken al jaren heel nauw samen met de westerse militaire alliantie.

De weg voor Zweden en Finland werd afgelopen week vrij toen Turkije op de NAVO-top in Madrid zijn verzet tegen hun toetreding opgaf. Toch is onbekommerd toeleven naar het lidmaatschap er nog niet bij. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigde nog tijdens de top toetreding alsnog te dwarsbomen als Zweden en Finland in zijn ogen te weinig werk maken van hun toezeggingen over bijvoorbeeld het aanpakken van de Koerdische PKK.

Ratificatie

Zweden en Finland voelen die druk, want ook na de ondertekening dinsdag van de uitbreiding van het NAVO-verdrag met de twee nieuwelingen kan Turkije nog een spaak in het wiel steken. Het gewijzigde verdrag moet worden goedgekeurd door de parlementen van bijna alle NAVO-landen, ook het Turkse.

De zogeheten ratificatie gaat sowieso flink wat maanden duren, omdat die bijvoorbeeld in Nederland doorgaans veel tijd vergt zelfs als er haast wordt gemaakt, zoals nu, om Zweden en Finland niet te lang te laten bungelen. Ze kunnen nu nog geen beroep doen op de bescherming van de NAVO.

‘Het is werkelijk een historisch moment voor Finland, Zweden en de NAVO en voor onze gedeelde veiligheid’, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg bij de ondertekeningsceremonie. Namens Nederland tekende scheidend ambassadeur Marisa Gerards.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.

Afbeelding

President Bundesbank: ECB moet rente sterk blijven verhogen

De Europese Centrale Bank (ECB) moet doorgaan met het sterk verhogen van de rente om zo de torenhoge inflatie tegen te gaan. Dat zei president Joachim Nagel van de Duitse centrale bank, de Bundesbank, tegen de krant Süddeutsche Zeitung.