IEA voorziet minder sterke vraag naar gas door hoge prijs

Nieuws
De wereldwijde vraag naar gas gaat de komende tijd minder sterk stijgen. Vergeleken met een eerdere schatting verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat tot 2025 de groei meer dan de helft lager uitvalt. Dat komt vooral door de prijs van gas, die nog nooit zo hoog is geweest, en door onzekerheid rondom leveringen vanuit Rusland.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 08:54
Afbeelding
beeld anp

Dat de vraag lager uitvalt dan verwacht, komt voor slechts een vijfde doordat gas wordt vervangen door energie uit hernieuwbare bronnen. Belangrijkere oorzaken zijn de vooruitzichten van economisch mindere tijden en het gebruik van de meer vervuilende energiebronnen olie en kolen ten koste van gas. Deze ontwikkeling zorgt voor uitdagingen in de energietransitie, aldus het IEA.

‘De onrust is slecht voor de reputatie van aardgas als betrouwbaar en betaalbaar en doet twijfels rijzen over de rol die het kan spelen om ontwikkelingseconomieën te helpen van meer vervuilende energiebronnen af te komen’, zegt het IEA. Volgens het agentschap is het belangrijk dat de prijs daalt, zodat minder ontwikkelde economieën gas kunnen gebruiken in hun overgang naar schonere energie.

Tussen 2021 en 2025 komt de groei van de vraag naar gas naar verwachting uit op 140 miljard kubieke meter, minder dan de groei die er alleen al vorig jaar was. De helft van de verwachte groei komt uit de regio Azië en het Pacifisch gebied.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gouverneur: massagraf gevonden in op Russen heroverde stad Lyman

In de recent op de Russen heroverde plaats Lyman in het oosten van Oekraïne is volgens de lokale autoriteiten een massagraf gevonden. Volgens gouverneur Pavlo Kirilenko is onduidelijk hoeveel lichamen zich in het graf bevinden.

Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.