Aziatische beurzen overwegend hoger na rentebesluit Australië

Nieuws
De Aziatische aandelenbeurzen gingen dinsdag overwegend omhoog. Beleggers verwerkten het besluit van de Australische centrale bank om de rente verder op te schroeven met 0,50 procentpunt tot 1,35 procent. Het rentetarief staat daarmee weer op het hoogste niveau sinds mei 2019. Een maand geleden werd de rente in Australië ook al verhoogd met een half procentpunt. Dat was de grootste renteverhoging sinds 2000.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 07:30
Afbeelding
beeld anp

De All Ordinaries in Sydney won 0,4 procent na het rentebesluit. Het was de derde renteverhoging op rij. Economen hadden ook gerekend op een rentestap van 0,50 procentpunt. Met de verhoging wil de centrale bank de hoge inflatie in het land bestrijden. Net als veel andere landen kampt Australië met stijgende prijzen voor voedsel en brandstoffen. De Australische centrale bank hintte tevens op verdere renteverhogingen in de toekomst.

De Chinese beurzen lieten een gemengd beeld zien. De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds 0,2 procent in de min en de Hang Seng-index klom 0,6 procent. Uit cijfers van onderzoeksbureau Caixin bleek dat de activiteit in de Chinese dienstensector in juni weer is gegroeid na de versoepeling van de coronamaatregelen in het land. Daarnaast meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua dat de Chinese vicepremier Lui He en de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen gesprekken hebben gevoerd over een mogelijke verlaging van de Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen.

Nikkei

De Nikkei in Tokio stond een uur voor de slotbel 1 procent hoger. Volgens gegevens van de bank Jibun is de bedrijvigheid in de Japanse dienstensector in juni het sterkst toegenomen sinds oktober 2013. De Kospi in Seoul dikte 1,4 procent aan. In Zuid-Korea is de inflatie afgelopen maand verder opgelopen tot 6 procent. Dat is het hoogste niveau sinds november 1998.

Op de beurs in Taiwan steeg Foxconn ruim 1 procent. De grootste fabrikant van computeronderdelen ter wereld en de maker van de iPhones van Apple verhoogde zijn verwachtingen voor het hele jaar na een sterke omzetgroei in juni.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.

Afbeelding

President Bundesbank: ECB moet rente sterk blijven verhogen

De Europese Centrale Bank (ECB) moet doorgaan met het sterk verhogen van de rente om zo de torenhoge inflatie tegen te gaan. Dat zei president Joachim Nagel van de Duitse centrale bank, de Bundesbank, tegen de krant Süddeutsche Zeitung.