Australië verhoogt rente voor derde keer op rij

Nieuws
De Australische centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief in het land opnieuw verhoogd. Het was de derde renteverhoging op rij. Met de verhoging wil de centrale bank de hoge inflatie in het land bestrijden. Net als veel andere landen kampt Australië met stijgende prijzen voor voedsel en brandstoffen.
anp
dinsdag 5 juli 2022 om 06:55
Afbeelding
beeld anp

De rente ging conform verwachting omhoog met 0,50 procentpunt tot 1,35 procent. In juni ging de rente ook al met 0,50 procentpunt omhoog. Dat was de grootste renteverhoging sinds 2000. In mei werd de rente in Australië voor het eerst sinds november 2010 opgeschroefd. De rente ging toen met een kwart procentpunt omhoog.

De centrale bank liet tevens doorschemeren de rente in de toekomst verder te zullen verhogen om de inflatie onder controle te krijgen. De omvang en de timing van de rentestappen hangen daarbij af van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en van de inflatie.

De Australische inflatie is opgelopen tot het hoogste niveau in zo’n twintig jaar en ligt ruim boven de doelstelling van de centrale bank. De inflatie zal volgens de centrale bank naar verwachting later dit jaar een piek bereiken en volgend jaar afnemen tot een niveau van 2 tot 3 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.

Afbeelding

President Bundesbank: ECB moet rente sterk blijven verhogen

De Europese Centrale Bank (ECB) moet doorgaan met het sterk verhogen van de rente om zo de torenhoge inflatie tegen te gaan. Dat zei president Joachim Nagel van de Duitse centrale bank, de Bundesbank, tegen de krant Süddeutsche Zeitung.