Aandacht beleggers voor ECB-notulen banenrapport VS

Nieuws
De komende beursweek gaat de aandacht onder andere uit naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB). Vanwege de aanhoudend hoge inflatie wordt de roep om een renteverhoging steeds luider. Mogelijk dat er uit de notulen iets opgemaakt kan worden over de mate waarin de rente moet worden verhoogd. De ECB had eerder al aangekondigd in juli de rente te willen verhogen.
anp
zondag 3 juli 2022 om 16:03
Afbeelding
beeld anp

Ook vanuit de Verenigde Staten worden de notulen van de laatste beleidsvergadering van de centralebankenkoepel bekend. Anders dan in Europa heeft de Federal Reserve de rente al flink verhoogd om daarmee de inflatie aan te pakken. De maatregelen hebben mogelijk impact op de economische groei. Aan het einde van de week zal dan ook veel aandacht uitgaan naar het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid. Uit de nieuwste cijfers over de werkloosheidsuitkeringen in de VS op donderdag klinkt mogelijk ook een signaal.

Beleggers in de VS hebben overigens een kortere beursweek. Op maandag blijft Wall Street dicht vanwege de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. Uit Europa komen die dag onder andere cijfers over de producentenprijzen in de maand mei. Een dag later worden van verschillende grote economieën de nieuwste cijfers over de bedrijvigheid in de dienstensector bekend. Het gaat om de zogeheten inkoopmanagersindexen uit onder andere China en de eurozone.

Shell

Op woensdag staan onder andere de Duitse fabrieksorders en de Europese detailhandelsverkopen op de agenda. Daarnaast gaat de aandacht dus uit naar de notulen van de Federal Reserve. Die van de ECB volgen op donderdag. Dan komen ook cijfers over de Duitse industriële productie die bepalend kunnen zijn voor het sentiment op de beursvloer. Verder worden nieuwe cijfers over de inflatie in Nederland bekend.

Op vrijdag meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek hoe de Nederlandse industrie ervoor staat. Dan wordt ook het Amerikaanse banenrapport vrijgegeven.

Bij de bedrijven weet onder andere Shell de aandacht op zich gericht. Een decreet van de Russische president Poetin over een groot Russische gasproject in Oost-Siberië, kan grote gevolgen hebben voor het concern. Moskou kondigde voor het weekend aan om de Sakhalin 2-aardgasfabriek over te dragen aan een nieuwe Russische entiteit. Daarmee zou Moskou bedrijven kunnen dwingen om uit het belangrijke energieproject te stappen. Shell heeft een groot belang in het project.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne wil Belarus niet als voorzitter diamantwaakhond

Oekraïne wil voorkomen dat Belarus de voorzitter wordt van de internationale diamantwaakhond, het Kimberley-Proces (KP). De Oekraïners denken dat Rusland de hand heeft in het voorstel van het Oost-Europese land om de organisatie te gaan leiden.

Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.