Tolken en vertalers in actie tegen verslechtering situatie

Nieuws
Tolken en vertalers hebben woensdag 6 juli uitgeroepen tot ‘werkweigeringsdag’. De ongeveer zeshonderd bij de Orde van Registertolken en -vertalers aangesloten taalprofessionals nemen die dag geen opdrachten aan voor de overheid of de commerciële bemiddelingsbureaus. Ze protesteren tegen voorgenomen wijzigingen die juist negatief voor ze uitpakken, maakt de Orde bekend.
anp
zondag 3 juli 2022 om 15:43
Afbeelding
beeld anp

Het wordt voor overheidsinstanties woensdag 6 juli moeilijk om een tolk of vertaler te vinden. Ook gaat een delegatie naar de Tweede Kamer om een zogenoemd tweeminutendebat te volgen dat de SP heeft aangevraagd. Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) blijft volgens de Orde benadrukken dat ‘voorgenomen wijzigingen in de systematiek van het oproepen van tolken en vertalers voor overheidsopdrachten en de daarbij behorende tariefstructuur een verbetering is voor de tolken en vertalers: deze zouden kunnen onderhandelen over hun tarief en de voorwaarden’.

Maar dat blijkt in de praktijk niet het geval, stelt een woordvoerster van de Orde van Registertolken en -vertalers. De zo gewenste marktwerking blijft niet alleen uit, maar bovendien worden professionele tolken die een redelijke vergoeding vragen niet meer ingezet door de commerciële bemiddelingsbureaus. ‘Dit leidt tot een aanmerkelijke verslechtering van de kwaliteit van de dienstverlening, wat al op diverse vlakken van het functioneren van de rechtsstaat te merken is.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.