Chinese ontwikkelaars accepteren watermeloenen voor aankoop huis

Nieuws
Projectontwikkelaars in China die in financiële moeilijkheden verkeren, accepteren sinds kort betalingen voor woningen in de vorm van watermeloenen, perziken, knoflook en andere landbouwproducten, schrijven staatsmedia. De bouwers doen dit om te proberen kopers te lokken die worden afgeschrikt door een inzakkende Chinese huizenmarkt.
anp
zondag 3 juli 2022 om 14:23
Afbeelding
beeld anp

De vastgoedmarkt is getroffen door een afkoelende economie en een schuldencrisis die is ontstaan door een overheidsverbod voor bouwers om aanbetalingen te vragen voordat de bouw van een project begint.

Een projectontwikkelaar in de oostelijke stad Nanjing accepteert vrachtwagenladingen watermeloenen met een waarde tot 100.000 yuan (ruim 14.000 euro) als betaling van plaatselijke boeren, meldde het staatsmedium China News Weekly. In het nabijgelegen Wuxi nam een andere ontwikkelaar perziken aan als betaling, schrijft het blad.

Huizenkopers in de regio Qi, een belangrijk knoflook producerend gebied in de centraal-Chinese provincie Henan, kunnen hun producten tegen driemaal de marktprijs inruilen om een deel van hun aanbetaling te voldoen. ‘Ter gelegenheid van het nieuwe knoflookseizoen heeft het bedrijf een resolute beslissing genomen om knoflookboeren in Qi te bevoordelen,’ zei huizenbouwer Central China Management op sociale media. ‘We helpen de boeren met liefde en maken het makkelijker voor hen om huizen te kopen.’ Sinds de start van de knoflookcampagne zijn volgens hete bedrijf ongeveer dertig huizen verkocht.

De huizenverkoop in China is al elf maanden op rij gedaald en lag in mei 31,5 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar, blijkt uit officiële statistieken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.

Afbeelding

Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar.

Afbeelding

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer.

Afbeelding

Polen gaat olie leveren aan belangrijke raffinaderij Duitsland

Duitsland en Polen hebben een overeenkomst getekend over de levering van ruwe olie via Gdansk. De olie is bestemd voor de PCK-raffinaderij in het Oost-Duitse Schwedt. Om hoeveel olie het gaat, is nog niet bekend.

Afbeelding

Politie treedt op in Amsterdam vanwege onrust na winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Dat laat een woordvoerder weten. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie riep iedereen op te vertrekken.