Schotten tot op het bot verdeeld over onafhankelijkheid

Nieuws
Kiezers in Schotland blijven uiterst verdeeld over Schotse onafhankelijkheid van de rest van Groot-Brittannië, zo blijkt uit een peiling gepubliceerd door de krant Sunday Times. De Schotse regering maakte onlangs haar plan bekend voor een referendum volgend jaar oktober over afsplitsing.
anp
zondag 3 juli 2022 om 13:01
Afbeelding
beeld anp

De Schotse premier Nicola Sturgeon beloofde toen ook juridische stappen te ondernemen als de Britse regering een referendum blokkeert. Op dit moment is 48 procent voorstander van onafhankelijkheid, 47 procent tegen en 5 procent weet het niet. In april was 47 procent voor en 49 procent tegen.

De Britse premier Boris Johnson en zijn Conservatieve Partij zijn fel gekant tegen een nieuw referendum. De kwestie zou in 2014 zijn opgelost toen 55 procent van de Schotten tegen onafhankelijkheid stemde. Maar toen was Groot-Brittannië nog niet uit de Europese Unie gestapt. En de Schotten willen graag weer terug in de EU, benadrukt Sturgeon.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.

Afbeelding

Biden bezoekt Florida na verwoestende orkaan Ian

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag een bezoek gebracht aan het door orkaan Ian getroffen gebied in de staat Florida. Hij keek samen met first lady Jill vanuit een helikopter naar de verwoestingen en beloofde hulp aan de getroffenen.

Afbeelding

Sanquin: 4 op de 5 bloeddonors hebben corona gehad

77 procent van de bloeddonoren heeft inmiddels een coronabesmetting doorgemaakt. Dat meldt Sanquin op basis van de nieuwste meting onder Nederlandse bloeddonors. Onder jonge mensen tussen 18 en 25 jaar is zelfs 90 procent besmet geweest.

Afbeelding

Poolse miljoenenboete voor ING om antiwitwasaanpak

ING moet in Polen een boete van omgerekend 4,6 miljoen euro betalen. De bank zou zich in de periode tussen 2014 en 2020 niet gehouden hebben aan de regels omtrent antiwitwasbeleid. Dat bevestigde een woordvoerder van ING na berichtgeving door NRC.