Schotten tot op het bot verdeeld over onafhankelijkheid

Nieuws
Kiezers in Schotland blijven uiterst verdeeld over Schotse onafhankelijkheid van de rest van Groot-Brittannië, zo blijkt uit een peiling gepubliceerd door de krant Sunday Times. De Schotse regering maakte onlangs haar plan bekend voor een referendum volgend jaar oktober over afsplitsing.
anp
zondag 3 juli 2022 om 13:01
Afbeelding
beeld anp

De Schotse premier Nicola Sturgeon beloofde toen ook juridische stappen te ondernemen als de Britse regering een referendum blokkeert. Op dit moment is 48 procent voorstander van onafhankelijkheid, 47 procent tegen en 5 procent weet het niet. In april was 47 procent voor en 49 procent tegen.

De Britse premier Boris Johnson en zijn Conservatieve Partij zijn fel gekant tegen een nieuw referendum. De kwestie zou in 2014 zijn opgelost toen 55 procent van de Schotten tegen onafhankelijkheid stemde. Maar toen was Groot-Brittannië nog niet uit de Europese Unie gestapt. En de Schotten willen graag weer terug in de EU, benadrukt Sturgeon.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.