Duitse vakbondsfederatie bevreesd voor energiecrisis

Nieuws
Verschillende topsectoren in Duitsland kunnen grote problemen krijgen als gevolg van de verminderde aanvoer van Russisch aardgas. Daarvoor waarschuwde de hoogste vakbondsfunctionaris van de grootste economie van Europa voorafgaand aan crisisbesprekingen met bondskanselier Olaf Scholz die maandag op de planning staan.
anp
zondag 3 juli 2022 om 13:00
Afbeelding
beeld anp

‘Door het tekort aan gas dreigen hele industrietakken definitief in te storten, zoals de aluminium-, glas- en de chemische industrie’, zei Yasmin Fahimi, het hoofd van de Duitse vakbondsfederatie DGB, in een interview met de Duitse krant Bild am Sonntag. ‘Zo’n ineenstorting zou enorme gevolgen hebben voor de hele economie en de werkgelegenheid in Duitsland.’

De energiecrisis drijft de inflatie volgens haar nu al naar recordhoogten. Ze roept op tot een prijsplafond voor energie voor huishoudens. ‘De stijgende kosten voor CO2-uitstoot betekenen nog meer lasten voor huishoudens en bedrijven’, vervolgt Fahimi. Daarbij zou de crisis ook kunnen leiden tot sociale onrust.

Minister van Economie Robert Habeck zei zaterdag dat de regering werkt aan maatregelen om de stijgende kosten aan te pakken. Details over die plannen gaf hij niet. Eerder waarschuwde hij dat de druk op de Russische gasleveringen tot nog meer onrust zou kunnen leiden over hele breedte van de economie.

Rusland heeft de leveringen via de Nord Stream-pijpleiding met 60 procent verminderd en het is de bedoeling dat de pijpleiding deze maand volledig wordt stilgelegd voor onderhoud. Duitsland betwijfelt of leveringen via Nord Stream daarna zullen worden hervat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ECB-directielid Panetta ziet niets in ministerspost Italië

Directielid Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank (ECB) ziet er niets in om minister van Financiën van Italië te worden. Zijn naam deed meermaals de ronde in Italiaanse media als gehoopte kandidaat.

Afbeelding

Britse premier Truss verdedigt beleid tijdens cruciale speech

De Britse premier Liz Truss gaat woensdag in een belangrijke speech haar omstreden economische beleid verdedigen. ‘Verandering gaat altijd gepaard met moeilijkheden. Daar zal niet iedereen een voorstander van zijn’, gaat ze haar publiek voorhouden.

Afbeelding

Volvo-dochter: automakers moeten fossiele productie samenvoegen

Automakers zouden de bouw van auto’s met hybride verbrandingsmotoren moeten samenvoegen om zo schaalvoordelen te behalen nu zij zich steeds meer op elektrisch aangedreven voertuigen richten.

Afbeelding

Remkes: niet op voorhand tornen aan stikstofdoel 2030

Het kabinet moet wat stikstofbemiddelaar Johan Remkes betreft niet nu al tornen aan een van de voornaamste doelstellingen van het stikstofbeleid, een halvering van de uitstoot in 2030. Wel moet gaandeweg gekeken worden of dit doel op iedere plek in het land haalbaar is.

Afbeelding

Reuters: VS willen geen olieproductieverlaging OPEC+

De Amerikaanse regering dringt er bij landen van de oliealliantie OPEC+ op aan om niet door te zetten met een verwachte flinke verlaging van de olieproductie. Dat meldden bronnen in het Witte Huis aan persbureau Reuters.

Afbeelding

Aandacht voor Arcadis en Ajax bij opening beurs

Ingenieurs- en adviesbedrijf Arcadis is woensdag een blikvanger op de beurs in Amsterdam. Het bedrijf stort zich na een overname van een Iers consultancybedrijf nadrukkelijker op de chipsector en de medische markt, zo werd voor het openen van de beurs bekend.