Duitse vakbondsfederatie bevreesd voor energiecrisis

Nieuws
Verschillende topsectoren in Duitsland kunnen grote problemen krijgen als gevolg van de verminderde aanvoer van Russisch aardgas. Daarvoor waarschuwde de hoogste vakbondsfunctionaris van de grootste economie van Europa voorafgaand aan crisisbesprekingen met bondskanselier Olaf Scholz die maandag op de planning staan.
anp
zondag 3 juli 2022 om 13:00
Afbeelding
beeld anp

‘Door het tekort aan gas dreigen hele industrietakken definitief in te storten, zoals de aluminium-, glas- en de chemische industrie’, zei Yasmin Fahimi, het hoofd van de Duitse vakbondsfederatie DGB, in een interview met de Duitse krant Bild am Sonntag. ‘Zo’n ineenstorting zou enorme gevolgen hebben voor de hele economie en de werkgelegenheid in Duitsland.’

De energiecrisis drijft de inflatie volgens haar nu al naar recordhoogten. Ze roept op tot een prijsplafond voor energie voor huishoudens. ‘De stijgende kosten voor CO2-uitstoot betekenen nog meer lasten voor huishoudens en bedrijven’, vervolgt Fahimi. Daarbij zou de crisis ook kunnen leiden tot sociale onrust.

Minister van Economie Robert Habeck zei zaterdag dat de regering werkt aan maatregelen om de stijgende kosten aan te pakken. Details over die plannen gaf hij niet. Eerder waarschuwde hij dat de druk op de Russische gasleveringen tot nog meer onrust zou kunnen leiden over hele breedte van de economie.

Rusland heeft de leveringen via de Nord Stream-pijpleiding met 60 procent verminderd en het is de bedoeling dat de pijpleiding deze maand volledig wordt stilgelegd voor onderhoud. Duitsland betwijfelt of leveringen via Nord Stream daarna zullen worden hervat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.