VNO-NCW-voorzitter: vrije val van vestigingsklimaat moet stoppen

Nieuws
Nederland moet oppassen dat het vestigingsklimaat niet in een vrije val komt. Daarvoor waarschuwt Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW, in een opiniestuk in NRC. Volgens Thijssen is er onvoldoende besef dat bedrijven de motor van de economie en daarmee de samenleving zijn. ‘Zij zorgen voor het geld waarmee we ons blauw op straat, onze scholen en onze ziekenhuizen betalen’, stelt ze.
anp
zondag 3 juli 2022 om 08:27
Afbeelding
beeld anp

Thijssen hekelt de gedachte die volgens haar lijkt te overheersen dat het niet erg is als er minder bedrijvigheid is. Verder wijst ze er in het artikel op dat Nederland worstelt met een bestuurlijke inrichting die volgens haar vleugellam is geworden. Zo zouden de randvoorwaarden om te verduurzamen ontbreken, is er sprake van congestie op het energienet wat onder andere het bedrijfsleven raakt, zorgt de stikstofproblematiek voor vertragingen, is er gebrek aan samenhang in beleid en wordt wetgeving te traag uitgerold.

‘De combinatie van bestuurlijke onmacht en de overtuiging dat onze welvaart vanzelfsprekend is, leidt ertoe dat wij met vuur spelen’, aldus Thijssen. Ze stelt dat Nederland niet langer een logische plek is voor bedrijven om zich te vestigen, te blijven of te verduurzamen. ‘Dat geldt niet alleen voor grote bedrijven, waar inmiddels een exodus zichtbaar is. Het geldt juist ook voor start- en scale-ups en oer-Hollandse familiebedrijven die zich afvragen of ze hier eigenlijk nog gewenst zijn.’

Maatregelen

Volgens Thijssen zijn er verschillende maatregelen nodig. Vier daarvan moeten met voorrang worden behandeld, stelt ze. Ten eerste moet de kwaliteit van het onderwijs omhoog. Bij het belastingbeleid moet verder gelden dat Nederland zich richt op het Europees gemiddelde. ‘We willen geen bedrijven lokken met belastingvoordelen, maar onszelf in de voet te schieten heeft ook geen zin’, aldus Thijssen.

Verder is het volgens haar zaak het ‘belangrijke netwerk’ van KLM en Schiphol in stand te houden door emissies en geluidsoverlast veel sneller te verminderen. Tot slot meent ze dat de overheid een effectievere organisatie nodig heeft om lopende problemen op te lossen, met onder andere betere samenwerking tussen de verschillende bestuurslagen en departementen en een betere samenhang in beleid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens Japan en Zuid-Korea gaat het mogelijk om een ballistische raket.

Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.

Afbeelding

Biden bezoekt Florida na verwoestende orkaan Ian

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag een bezoek gebracht aan het door orkaan Ian getroffen gebied in de staat Florida. Hij keek samen met first lady Jill vanuit een helikopter naar de verwoestingen en beloofde hulp aan de getroffenen.

Afbeelding

Sanquin: 4 op de 5 bloeddonors hebben corona gehad

77 procent van de bloeddonoren heeft inmiddels een coronabesmetting doorgemaakt. Dat meldt Sanquin op basis van de nieuwste meting onder Nederlandse bloeddonors. Onder jonge mensen tussen 18 en 25 jaar is zelfs 90 procent besmet geweest.