Rusland beschuldigt Oekraïne van dodelijk bombardement Belgorod

Nieuws
In de Russische grensstad Belgorod zijn zondag minstens drie mensen gedood en tientallen gebouwen beschadigd. Dat zegt de lokale gouverneur na eerdere berichten over ontploffingen in de stad bij Oekraïne. Rusland beschuldigt Oekraïne ervan de stad met raketten te hebben beschoten.
anp
zondag 3 juli 2022 om 07:02
Afbeelding
beeld anp

Volgens een Russische defensiewoordvoerder heeft de Russische luchtafweer drie door Oekraïne gelanceerde Totsjka-U raketten neergeschoten die richting Belgorod zijn afgeschoten. Na de vernietiging van de Oekraïense raketten vielen de brokstukken van een ervan op een huis, zei de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, Igor Konasjenkov.

Het bericht kan niet onafhankelijk worden geverifieerd en Oekraïne heeft nog niet gereageerd. Gouverneur Vjatsjeslav Gladkov van de regio Belgorod zei eerder zondag dat ten minste elf appartementsgebouwen en 39 woningen zijn geraakt, waarvan er vijf volledig zijn verwoest. Naast de doden zouden vier mensen gewond zijn geraakt, onder wie een 10-jarige jongen.

Rusland viel op 24 februari buurland Oekraïne binnen en heeft sindsdien herhaaldelijk geklaagd over aanvallen op zijn eigen grondgebied. Naast Belgorod beschuldigen andere Russische regio's - waaronder Koersk en Brjansk - herhaaldelijk de Oekraïners van beschietingen. Kiev geeft meestal geen commentaar op de beschuldigingen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse filmmaker Wolfgang Kohlhaase (91) overleden

De Duitse regisseur Wolfgang Kohlhaase is op 91-jarige leeftijd overleden. De filmmaker was een van de bekendste en meest productieve scenarioschrijvers van de voormalige DDR. Hij maakte onder meer de films Solo Sunny en Berlin - Ecke Schönhauser.

Afbeelding

Farmers Defence Force: onteigening moet van tafel

‘De onteigening van boeren moet van tafel. De gedwongen uitkoping laten wij niet gebeuren.’ Dat zegt voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) woensdagavond na een bijeenkomst van de actiegroep in Nijkerk.

Afbeelding

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens Japan en Zuid-Korea gaat het mogelijk om een ballistische raket.

Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.