Zelenski wil internationale hulp voor wederopbouw Oekraïne

Nieuws
De Oekraïense president Volodimir Zelenski roept de hulp in van de internationale gemeenschap om zijn verwoeste land weer op te bouwen zodra de oorlog met Rusland voorbij is. ‘Het is niet alleen nodig om alles te herstellen wat de bezetters hebben vernietigd, maar ook om een ​​nieuwe basis voor ons leven te creëren: veilig, modern, comfortabel, toegankelijk’, zei hij zaterdag in een toespraak.
anp
zondag 3 juli 2022 om 02:24
Afbeelding
beeld anp

Zelenski zegt te beseffen dat hiermee ‘kolossale investeringen’ gemoeid zullen zijn. ‘Hoe moeilijk het vandaag ook voor ons is, we moeten niet vergeten dat er een morgen zal zijn’, aldus het Oekraïense staatshoofd. De wederopbouw van Oekraïne kan wel 1000 miljard euro gaan kosten, maakte topman Werner Hoyer van de Europese Investeringsbank (EIB) bijna twee weken geleden bekend.

Maandag is er een bijeenkomst in Lugano, Zwitserland, waarbij zo’n veertig potentiële donorlanden aanwezig zullen zijn. De Oekraïense regering presenteert dan voor het eerst haar plannen voor de wederopbouw van het land dat eind februari door de Russen werd binnengevallen.

Zelenski vertelde de Oekraïners dat de oorlog nog lang niet voorbij is. ‘De wreedheid ervan neemt op sommige plaatsen toe en dat mag niet worden vergeten.’ Hij riep zijn landgenoten op hulp te bieden aan de slachtoffers van het meedogenloze conflict.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens Japan en Zuid-Korea gaat het mogelijk om een ballistische raket.

Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.

Afbeelding

Biden bezoekt Florida na verwoestende orkaan Ian

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag een bezoek gebracht aan het door orkaan Ian getroffen gebied in de staat Florida. Hij keek samen met first lady Jill vanuit een helikopter naar de verwoestingen en beloofde hulp aan de getroffenen.

Afbeelding

Sanquin: 4 op de 5 bloeddonors hebben corona gehad

77 procent van de bloeddonoren heeft inmiddels een coronabesmetting doorgemaakt. Dat meldt Sanquin op basis van de nieuwste meting onder Nederlandse bloeddonors. Onder jonge mensen tussen 18 en 25 jaar is zelfs 90 procent besmet geweest.