Zelenski wil internationale hulp voor wederopbouw Oekraïne

Nieuws
De Oekraïense president Volodimir Zelenski roept de hulp in van de internationale gemeenschap om zijn verwoeste land weer op te bouwen zodra de oorlog met Rusland voorbij is. ‘Het is niet alleen nodig om alles te herstellen wat de bezetters hebben vernietigd, maar ook om een ​​nieuwe basis voor ons leven te creëren: veilig, modern, comfortabel, toegankelijk’, zei hij zaterdag in een toespraak.
anp
zondag 3 juli 2022 om 02:24
Afbeelding
beeld anp

Zelenski zegt te beseffen dat hiermee ‘kolossale investeringen’ gemoeid zullen zijn. ‘Hoe moeilijk het vandaag ook voor ons is, we moeten niet vergeten dat er een morgen zal zijn’, aldus het Oekraïense staatshoofd. De wederopbouw van Oekraïne kan wel 1000 miljard euro gaan kosten, maakte topman Werner Hoyer van de Europese Investeringsbank (EIB) bijna twee weken geleden bekend.

Maandag is er een bijeenkomst in Lugano, Zwitserland, waarbij zo’n veertig potentiële donorlanden aanwezig zullen zijn. De Oekraïense regering presenteert dan voor het eerst haar plannen voor de wederopbouw van het land dat eind februari door de Russen werd binnengevallen.

Zelenski vertelde de Oekraïners dat de oorlog nog lang niet voorbij is. ‘De wreedheid ervan neemt op sommige plaatsen toe en dat mag niet worden vergeten.’ Hij riep zijn landgenoten op hulp te bieden aan de slachtoffers van het meedogenloze conflict.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.