Duitsland ontvangt eerste apenpokkenvaccins via Europese Unie

Nieuws
Duitsland heeft de eerste doses van het via de Europese Unie bestelde vaccin tegen apenpokken ontvangen. De levering werd mogelijk door de nieuwe EU-autoriteit voor het voorkomen van gezondheidscrises HERA.
anp
zaterdag 2 juli 2022 om 17:29
Afbeelding
beeld anp

HERA kon snel reageren en de vaccins voor de lidstaten kopen, aldus de Europese Commissie in Brussel. Bij de eerste levering voor Duitsland gaat het om ongeveer 5300 doses. Medio juni bestelde de EU ongeveer 110.000 doses, die nu geleidelijk worden verstrekt aan lidstaten, maar ook aan Noorwegen en IJsland. Ook in Nederland is het virus opgedoken, maar er zijn genoeg vaccins op voorraad en daarom deed Nederland niet mee aan de groepsaankoop.

In Duitsland zijn inmiddels ruim duizend besmettingen met apenpokken geteld. De Duitse autoriteiten adviseren een inenting voor risicogroepen en personen die nauw contact hebben met geïnfecteerden.

Voor wat nu bekend is wordt de eigenlijk zeldzame virusziekte, waarvan wereldwijd enkele duizenden gevallen zijn vastgesteld, voornamelijk overgedragen door nauw lichamelijk contact tussen mensen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gaat het bij de overgrote meerderheid van de getroffenen om mannen die seks hebben met mannen. Maar iedereen kan besmet raken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.

Afbeelding

Primeur voor Oost-Europa: Slovenië opent huwelijk voor homo’s

Als eerste Oost-Europese land heeft Slovenië het huwelijk opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. Het Sloveense parlement legaliseerde het zogenoemde homohuwelijk en adoptie door gays.

Afbeelding

Piloten Lufthansa-dochter Eurowings gaan donderdag staken

Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Eurowings willen donderdag gaan staken. Volgens pilotenvakbond Cockpit proberen ze op die manier aan te dringen op onder meer extra vrije dagen en langere rusttijden.

Afbeelding

Lagarde: inflatie eurozone heeft mogelijk piek nog niet bereikt

De inflatie in de eurozone heeft mogelijk zijn piek nog niet bereikt. Dat volgt uit opmerkingen van president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij vindt het lastig te voorspellen of het algehele prijspeil nog verder gaat oplopen of niet.

Afbeelding

Moskou waarschuwt voor directe oorlog tussen VS en Rusland

De Russische regering heeft gewaarschuwd dat de massale wapenleveranties en het verstrekken van inlichtingen door vooral de Verenigde Staten aan Oekraïne het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO naderbij brengt.

Afbeelding

Krimp Schiphol kost volgens KLM waarschijnlijk 30 bestemmingen

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo’n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen.