Claim van honderden miljoenen in de maak tegen banken

Nieuws
Nederlandse banken hangt mogelijk een strop van honderden miljoenen euro’s boven het hoofd vanwege rond 2008 verkochte ‘foute’ leningen. Massaschade-expert Adriaan de Gier wil namens gedupeerden compensatie afdwingen en werkt aan grote claims.
anp
vrijdag 1 juli 2022 om 03:27
Afbeelding
beeld anp

ING, MeesPierson (nu onderdeel van ABN AMRO) en Staalbankiers, waarvan de hypotheken zijn overgegaan naar Achmea, hebben volgens de advocaat in de aanloop naar de financiële crisis hypotheken verkocht die in Zwitserse franken werden uitgegeven. Dat leek toen een aantrekkelijk financieel product, maar inmiddels is de situatie totaal veranderd.

In 2015 is door de Zwitserse centrale bank namelijk de koppeling tussen de frank en de euro losgelaten. Vervolgens is de frank bijna verdubbeld in waarde. Daardoor moeten klanten ineens tot tweemaal het oorspronkelijke leenbedrag terugbetalen, geeft De Gier aan. Hij benadrukt dat de banken hun klanten destijds niet goed hebben voorgelicht.

Volgens de expert heeft het Europese Hof van Justitie al aangegeven dat er voor dit soort grote valutarisico’s veel beter gewaarschuwd had moeten worden. De consequentie hiervan is volgens hem dat het frank-element in het hypotheekcontract niet geldig is en dat het koersverschil van de frank voor rekening van de bank hoort te zijn.

In Nederland schat De Gier de totale schade op 750 miljoen euro voor duizenden gedupeerden. Met de stichting CZFL, die speciaal voor dit doel in het leven is geroepen, roept hij gedupeerden op zich te melden. ‘Bij de actie tegen Achmea heeft zich al een forse groep aangesloten, dus daar gaat de dagvaarding er binnenkort uit. Wat betreft ING en ABN AMRO moet de groep nog groter worden, wil het kunnen doorgaan. Voor massaschadeacties is altijd een grote groep nodig om de kosten te kunnen dragen.’

De Gier is onder meer bekend van zijn inspanningen om voor consumenten geld terug te claimen in de woekerpolisaffaire. Het lukt hem niet altijd om na het ontdekken van onrecht een zaak te beginnen. Vorig jaar stelde hij dat banken miljarden zouden moeten terugbetalen aan consumenten omdat die tientallen jaren te veel aan variabele rente hebben betaald. Maar De Gier probeert nog steeds voldoende financiering te vinden om in deze kwestie naar de rechter te stappen.

Dat laatste is volgens de advocaat lastig geworden, omdat banken als ING, Rabobank en ABN AMRO inmiddels zelf met vergoedingsregelingen zijn gekomen voor de te veel betaalde rente. De geboden compensatie schiet in de ogen van De Gier weliswaar tekort, maar veel gedupeerden zijn volgens hem toch geneigd om op de regelingen van de banken in te gaan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse minister: ziekenhuizen beschermen tegen dure energie

De Duitse regering trekt 8 miljard euro uit om ziekenhuizen en zorgklinieken te beschermen tegen de hoge energieprijzen. Dat heeft zorgminister Karl Lauterbach gezegd.

Afbeelding

Illegaal feest Ammerzoden beëindigd na oproep politie

Na een oproep van de politie is een illegaal feest in het Gelderse Ammerzoden (gemeente Maasdriel) beëindigd. ‘De muziek is uitgezet en er zijn nog wel wat mensen, maar de meeste bezoekers zijn vertrokken’, aldus een politiewoordvoerder.

Afbeelding

Italianen zoeken verder naar vermisten na aardverschuiving

De zoektocht naar vermisten op het Italiaanse eiland Ischia na de aardverschuiving van zaterdag gaat door. De hulpdiensten zoeken nog elf mensen in het rampgebied. Tot nu toe hebben de autoriteiten één dode bevestigd; dertien mensen zijn gewond geraakt.

Afbeelding

Musk: recordaantal nieuwe gebruikers bij Twitter

Twitter heeft er in de afgelopen tijd recordaantallen nieuwe gebruikers bijgekregen. Dat meldde topman Elon Musk die sinds enige tijd de nieuwe eigenaar is van het socialemediabedrijf.

Afbeelding

Even Tot Hier scoort ook laat op de avond

Het satirische programma Even Tot Hier van Niels van der Laan en Jeroen Woe zet ondanks het WK voetbal hoge kijkcijfers neer. Het programma werd vanwege de wedstrijd Argentinië tegen Mexico pas tegen 23.

Afbeelding

Ook protesten tegen coronabeleid in Shanghai na fatale brand

Ook in Shanghai zijn protesten uitgebroken tegen het coronabeleid in China. Aanleiding is een brand in de stad Urumqi in de provincie Xinjiang waarbij donderdag tien doden vielen. Volgens de demonstranten konden zij vanwege een strenge lockdown niet aan de vlammen ontkomen.